- hirdetés -

A művelődési központban hétfő este mutatta be a Veres 1 Színház Paul Pörtner Hajmeresztő című bűnügyi komédiáját. A főszereplők között két helyi kötődésű színművész is hazalátogatott. Az orosházi születésű, de igazából gerendási Faragó Andrással az előadás előtt beszélgettünk.

Orosházán lépnek fel hamarosan. Itt járt iskolába, most egy kicsit hazajött. Milyen érzés itthon színpadra állni?
– Akkor laktam itt mikor gimibe jártam. Nem voltam Orosházán már vagy két éve. Sok minden változott, változik folyamatosan, de ahogy kanyarog az ember az ismerős utcákon, felsejlenek a régi szép emlékek. Kellemes érzés.

Nagyon sok mindent csinál. Filmez, tévézik, színházban játszik, rengeteget szinkronizál. Van-e esetleg kedvence ezek közül, amelyik kiemelt helyet foglal el az életében?
– Természetesen a színház az első. Az Operett Színházon kívül – biztos, ami biztos – játszom még négy társulatban, de ezeken kívül sok dologgal foglalkozik az ember. Nem is olyan rég például itt voltam Bogárzón fogatot hajtani, mert idő közben elvégeztem az egyetemet és hippológus is lettem, így fogatot is hajtok, emellett én vagyok a Magyar Bábus Billiárd Egyesület elnöke is (ami szintén Békés megyei kötődés). Tervek szerint februárban jön ki a Valami Amerika 3, ami az előzőek jó folytatásának ígérkezik. A szinkron egy fárasztóbb, munkásabb feladat, de azt is szeretem. Nehéz sorrendet felállítani.

Faragó András játék közben (Pörtner: Hajmeresztő) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az országban ön az egyik legfoglalkoztatottabb szinkron színész. Mennyire volt nehéz ebbe a „szakmába” beletanulni?
– Én még abba a generációba tartozom akik még ezt tanultuk a főiskolán. Volt szinkron óránk, rádiós óránk, tv-s óránk, maszk, és a többi. Sajnálom, hogy ez megszűnt és a mostani fiatalok számára már nincs ez a lehetőség. Mi ott belerázódtunk ebbe is. Amikor visszakerültem a fővárosba, újra bele kellett szokni, de viszonylag könnyen ment. Az az igazság, hogy ehhez kell egy speciális adottság is. Vannak zseniális színészek, akik nem tudják csinálni, valahogy nem arra áll rá az agyuk. Hogy lekopogjam, nekem nem szokott problémám lenni vele és a szinkronban is vannak nagyon szép feladatok.

Van kedvenc színésze, akit a legszívesebben szinkronizál?
– Dan Aykroydtól kezdve sokan fordultak elő a palettán. John Goodman-t szeretem szinkronizálni. Ő egy igazi nagy figura.

A ma esti „Hajmeresztőhöz” milyen a viszonya?
Egy kellemes, interaktív krimi vígjáték. Sok helyütt, a Vígszínháztól a Radnótiig játszották már. Nagy örömömre szolgált, amikor megkerestek, hogy vegyek részt benne. Sok lehetőséget kínál a színészeknek az improvizációra, a játékra és persze az is jó, hogy a néző is játszhat…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.