- hirdetés -

Kell-e félnünk a klímaváltozástól címen tartott előadást Pártai Lucia meteorológus, az evangélikus gyülekezeti házban október 18-án, szerdán.Varga Zoltán, az orosházi evangélikus egyház olvasókörének vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Pártai Luciának. A meteorológus felolvasott a Bibliából néhány részletet, majd megnyugtatta a jelenlévőket, hogy klímaváltozás mindig volt, és mindig lesz, nem feltétlen kell elhinni a médiában keringő rémhíreket. Erre egy könyvből olvasott fel példákat. Szó volt még az időjárás előrejelzésekről is.
– Két héten túl nincs megbízható előrejelzés, azon belül is az első hét az, amikor 3-5 napon belül lehet elég pontos adatot mondani. Az időjárás előrejelzés gyakorlatilag matematikai és fizikai feladatrendszer, amely csodákra képes, de 100%-os sosem lehet a számított adat – tudtuk meg Pártai Luciától.

Pártai Lucia meteorológus tartott előadást az evangélikus gyülekezeti házban (Fotó: Rajki Judit)

Azt is megtudhattuk tőle, hogy a hurrikán kialakulásának legalább 29,5 fokos vízre van szüksége, és általában az egyenlítő közelében keletkezik, mert ott a legnagyobb a besugárzás. Beszélt még a jégeső elleni védelemről, ami azt jelenti, hogy a levegőbe egy mesterséges anyagot juttatnak, ami elősegíti a légkörben a nagy jégdarabok kisebbé válását. Továbbá bemutatta az előrejelzés készítésének folyamatát, és az aktuális heti időjárást Orosházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.