- hirdetés -

Jóváhagyta a tavaly év végi elsőfokú ítéletet október 9-én a Gyulai Törvényszék az Orosházi Lakásszövetkezet ellen. A hűtlen kezeléssel vádolt egykori szövetkezeti elnök egy év börtönt kapott, amit egy év hat hónapra felfüggesztettek.

A másodfokú bíróság határozata alapján jogerős a Gyulai Járásbíróságjogerőre elsőfokú ítélete. Ebben a bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és számvitel rendje megsértésének bűntettében, ezért őt – halmazati büntetésül – egy év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását egy év hat hónap próbaidőre felfüggesztette. A bíróság kötelezte a vádlottat, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követően fizessen meg az Orosházi Lakásszövetkezet részére 10.518.810,- forintot, valamint kötelezte az eljárás alatt felmerült több mint kétmillió forintos bűnügyi költség megfizetésére is – derült ki a Gyulai Törvényszék sajtóközleményéből.

Tizenkilenc év alatt tíz és fél milliós kár

A vádlott 1992 júniusától 2011. szeptember 28-ig az Orosházi Lakásszövetkezet sértett igazgatóságának elnöke, és e minőségében vagyonkezelői joggal felruházott képviselője volt. A vádlott 2007 januárja és 2011 júliusa között – egyéni vállalkozóként, valamint számviteli- és adótanácsadóként feltüntetve saját magát – minden hónapban számlát állított ki a lakásszövetkezet részére számviteli szolgáltatás címén. Annak ellenére, hogy a vádlott a számlákon szereplő számviteli szolgáltatást ténylegesen nem végezte el, a számlák alapján összesen 4.665.000 forintot vett fel a lakásszövetkezet pénztárából. A vádlott a kifizetéseket egy olyan, 2001-ben megkötött megbízási szerződésre alapította, mely a nyomozás során nem került elő.

A lakásszövetkezet sértett 2000 februárjában összesen 16 munkavállalójára kötött életbiztosítási szerződést. A biztosítási díjat a lakásszövetkezet fizette, ezért az életbiztosítás visszavásárlása esetén a visszavásárlási összeg is a lakásszövetkezetet illette meg.

A vádlott a lakásszövetkezet képviselőjeként 2010 márciusában aláírta a visszavásárlással kapcsolatos okiratokat. Ennek alapján a biztosító 5.853.810,- forint visszavásárlási összeget utalt át a lakásszövetkezet bankszámlájára. Annak ellenére, hogy a lakásszövetkezet anyagi helyzete ebben az időszakban már válságos volt (és ilyen tartalmú döntést sem az igazgatóság, sem a küldöttgyűlés nem hozott), a vádlott a visszavásárlási összegeknek a lakásszövetkezet munkavállalói részére történő kifizetéséről rendelkezett nem rendszeres bérjövedelem címén. Ezzel összesen 10.518.810,- forint összegű vagyoni hátrányt okozott.

Áttekinthetetlen könyvelés

A sajtóközleményben olvasható, hogy a vádlott 2007 januárja és 2011 júliusa között a lakásszövetkezet vezetőjeként megszegte a számviteli törvényben meghatározott kötelezettségeit is. A lakásszövetkezet iratai áttekinthetetlenek, rendezetlenek voltak, a könyvelési adatok nem voltak megfelelően alátámasztva, a tárgyi eszközök sorsa – éves záróleltár hiányában – nem volt nyomon követhető. A lakásszövetkezet a 2010. évre elfogadott beszámolóval sem rendelkezett, és könyvelése nem felelt meg a kettős könyvelés szabályainak. Számviteli politika és megfelelő szabályzatok hiányában a lakásszövetkezetnél ellenőrizhetetlen módon történtek az utalványozások és a pénzkezelés.

A vádlott mulasztásai következtében – a számvitel kaotikus állapota és a bizonylatok rendezetlensége folytán – a lakásszövetkezet vagyoni helyzetének áttekintése lehetetlenné vált.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.