- hirdetés -

Összesen 18 áruház (öt hipermarket és 13 kisbolt) zárt be a munkavállalók sztrájkja miatt szombaton – közölte a Tesco sajtóosztálya az MTI-vel. Az orosházi áruház kinyitott és bár ott is vannak, akik nem vették fel a munkát, egyelőre állja a sarat.

A közlemény szerint az országban működő 206 áruházból jelenleg 188 van nyitva és 18-at azért zártak be, mert  azokban „nem biztosított a vásárlók megfelelő színvonalú kiszolgálása”. Az orosházi Tesco egyik alkalmazottja 11 óra körül osztott meg egy fotót Facebook oldalán, azzal a képaláírással, hogy „Orosháza megkezdte a sztrájkot! Hajrá Tescósok!!!!Egységben az erő!!!”. Tizennégyen szerepelnek rajta.

Egy Facebook-bejegyzés szerint Orosházán 14-en léptek sztrájkba (Fotó: Rosta Tibor)
Egy Facebook-bejegyzés szerint Orosházán 14-en léptek sztrájkba (Fotó: Rosta Tibor)

A 24. hu információi szerint kora délután már voltak fennakadások számos áruházban. Mint írták, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét dél előtt nem sokkal érték el telefonon, hogy az országos sztrájkhelyzetről kérjenek tájékoztatást. Bubenkó Csaba azt mondta, mintegy 30 áruházban van folyamatos probléma, de ezek még nem zártak be. A fennakadás mértéke attól függ, mennyi a vásárló – vannak olyan helyek, ahol eleve kevés a vevő, mert tudják, hogy sztrájk van, ezért nem mentek. De ahol nagyobb számban megjelentek a vásárlók a sztrájk ellenére is, ott semmi nem megy zökkenőmentesen, és hatalmas sorok kígyóznak a pénztárak előtt – tette hozzá.

Közben frissítette a problémás helyek listáját: a zárási küszöbnél tartott ekkor 36 Tesco, köztük az orosházi is.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést. A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.

Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról – írja az MTI.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.