- hirdetés -

Bemutatta Brüsszelben Az „Európai méhészeti ágazat előtt álló kilátások és kihívások” című jelentést Erdős Norbert EP képviselő.

Jelentős politikai munka és hosszú lobbi-tevékenységének köszönhetően az EP végre napirendre tűzte a méhészet és a méhek kérdését, és jelentést készít a méhészeti ágazatról – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében Erdős Norbert. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a méhészeti ágazat egyrészt az európai mezőgazdaság szerves része, hiszen több mint 500 ezer uniós polgár számára biztosít fő- vagy mellékjövedelmet. Másrészt a növényfajok 84 százaléka és az európai élelmiszergyártás 76 százaléka függ a méhek beporzástól.

Gyakori a mézhamisítás(Fotó: Rajki Judit)
Gyakori a mézhamisítás(Fotó: Rajki Judit)

A jelentés tervezetének értelmében messze a legnagyobb problémát a hamisított méz EU belső piacán történő térnyerése jelenti, amely miatt elsősorban a nagy méztermelő tagállamokban a méz felvásárlási ára 2016-os év végére a felére esett a 2014-es árakhoz képest. Ez reménytelen helyzetbe taszítja az európai méhészeket. „A méz a világon a harmadik leginkább hamisított termék, ezért ez ellen nem csak az uniós méhészek védelmében, hanem fogyasztóvédelmi, sőt közegészségügyi indokok miatt is harcolnunk kell” – emelte ki Erdős Norbert.

„Remélem, hogy a jelentésem bemutatásakor tapasztalt széleskörű támogatottság továbbra is töretlen lesz e fontos téma iránt és jó eredményt érek majd el a november elején sorra kerülő parlamenti szakbizottsági szavazáson” – fogalmazott a békés megyei politikus.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.