- hirdetés -

Orosházán, a ViharsaRock Fesztivál negyedik napján lépett fel a Főtéren Leo Lyons, a Hundred Seventy Split egyik alapítója. Idén ünnepli 74. születésnapját, ami egyáltalán nem látszik rajta.

Mindenki, aki jelen volt a rendezvény téren, láthatta milyen energiával és szenvedéllyel pengeti még mindig a húrokat. A fergeteges koncertjük után, habár kicsit fáradtan, de mosolyogva és kedvesen fogadta kérdéseimet.

Mikor érkeztek városunkba?
– Egy nappal a koncert előtt, pénteken este érkeztünk a városba és a Brill Hotelben szálltunk meg.

Volt alkalmuk városnézésre is?
– Sajnos nem sok időnk volt rá, mivel este érkeztünk. A városközpontban volt a szállásunk, ezért ezt a részt láttuk leginkább. Az utazás fáradalmait szombaton nap közben Gyopárosfürdőn pihentük ki, ahol leginkább a termál részben voltunk.

Milyen élmény volt városunk színpadán zenélni? Hogyan értékelnék a közönséget?

– Az idő szerencsére nekünk kedvezett, láttam, hogy mekkora volt a tömeg a téren. A színpad előtt sokan táncoltak és láttam rajtuk mennyire élvezik a zenénket. Ez minden fáradtságot kárpótol, hiszen már március óta turnézunk, néha minden egyes nap más városban lépünk fel.

A lelkes közönség minden fáradtságot pótol (Fotó: Rajki Judit)
A lelkes közönség minden fáradtságot pótol (Fotó: Rajki Judit)

Hol léptek fel idén a turné során?

– Leginkább Németországban zenéltünk, de idén eljutottunk Svájc, és Olaszország színpadaira is. Városotok volt ennek a turnésorozatnak az utolsó állomása, most egy kis pihenő következik. Októberben indulunk egy hónapos turnéra, aminek első három állomása Hollandia lesz, utána Németországban folytatjuk a koncertezést.

Mondja, mi a titka, hogy ennyi éven keresztül is ilyen szenvedéllyel tud zenélni?

– Nagyon egyszerű a válasz rá, a zenélés igazán a szívemből jön, még mindig imádom, amit csinálok, csakúgy, mint a kezdetekkor. A közönség szeretete teljesen feltölt, amikor a színpadon állok. A világ sokat változott azóta, mióta elkezdtem zenélni, de boldoggá tesz, hogy még mindig tudnak azonosulni a zenénkkel idősebbek és fiatalok is egyaránt.

Játszottak már valaha Magyarországon?

– Igen, 2011-ben játszottunk a Gastroblues Fesztiválon, viszont a Ten Years After nevű korábbi bandával már 5-6 alkalommal is volt szerencsénk Magyarországon zenélni az évek folyamán.

Nagy bulit csapott a brit zenekar (Fotó: Rajki Judit)
Nagy bulit csapott a brit zenekar (Fotó: Rajki Judit)

Mikor kezdett el zenélni? Hogyan indult el a siker útján?

– 16 éves voltam, amikor komolyabban kezdtem el a zenével foglalkozni. 19 évesen pedig Alvin Lee-vel az akkor még Jaybirds néven futó együttessel Hamburgban léptünk fel a The Star Clubban, ahol egy héttel korábban a Beatles is zenélt. Ezután tértünk haza Angliába, ahol megkötöttük életünk első lemez szerződését Londonban. Alvin és én később átneveztük a bandát, így született meg a Ten Years After. Az igazi áttörést az 1969-es Woodstock Fesztivál hozta meg számunkra, mely után már nem volt megállás. 28 körutat tettünk meg csak az Amerikai Egyesült Államokban a zenekar működése alatt. Az évek folyamán több tagváltásra került sor, de Alvin kilépése a bandából az együttes felbomlásához vezetett 1975-ben.

Hogyan alakult a mostani formáció, a Hundred Seventy Split?

– 2003-ban újra összeállt a régi banda, de Alvin helyére Joe Gooch került, mint énekes/gitáros. 7 évig zenéltünk így együtt, 3 lemezt kiadva. A Ten Years After ismét világkörüli turnéra indult. Joe-val nagyon jó barátság született köztünk, együtt írtuk a dalokat. Különböző karakterek vagyunk, de nagyon jól össze tudtunk dolgozni, ezért 2010 nyarán létrehoztuk a Hundred Seventy Split-et, melynek dalait energikus, blues/rock-os dallamok jellemzik. 2013 végén végleg kiváltunk a Ten Years After-ből, és Damon Sawyer csatlakozott bandánkhoz. Azóta ezzel a trióval járjuk a világot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.