- hirdetés -

Az elmúlt hét végén, csütörtöktől vasárnapig hajómodellek motorjaitól volt hangos a gyopárosi tó és környéke. A Nemzetközi Hajómodellező Szövetség az IMBRA (International Model Boat Racing Association) idei Európa bajnokságát rendezte Orosháza.

Tizenkilenc ország, mintegy 130 versenyzője körözött, több mint 200 hajóval a tavon a melegítő-, elő-, és középfutamok során, majd a vasárnapi döntőkben.  3.5, 7.5, 15,  27 és 35 köbcentis modelljeikkel öt kategóriában mérték össze tudásukat Európa legjobbjai. Sokuk már nem először jött el ebben az évben Gyopárosra, hisz a májusi, idény nyitó Alföld kupa remek alkalom volt az élmezőny számára, hogy megismerkedjenek a gyopárosi pályával, vízzel és a többi körülménnyel.

Imádják Gyopárost

– Mindenki szuperlatívuszokban beszélt a négynapos versenyről, köztük az IMBRA jelenlevő elnökségi tagjai, Martin Fields és Lauren Morisson. Kiemelték, hogy nagyon jó volt a szervezés, a helyszínt pedig imádták. Nagyon jól belátható, ideális méretű a tó, verseny után azonnal lehet egy jót csobbanni a medencékben, minden infrastruktúra adott és nem utolsó sorban Gyopárosfürdő szinte erre van kitalálva, hogy a család sem unatkozik, míg apa versenyez.

A vízre bocsátás előtti utolsó simítások (Fotó: Rosta Tibor)
A vízre bocsátás előtti utolsó simítások (Fotó: Rosta Tibor)

– Sokkal többen hozták el a családjukat, mint más versenyekre. A jól sikerült banketten ízelítőt kaphattak a résztvevők a legendás magyar vendégszeretetből vendéglátásból is – mondta kérdésünkre Berta András, maga is az IMBRA elnökségi tagja.

Jót tett a magyar csapatnak is

– Nagyon jót tett a magyar csapatnak, hogy létre hoztunk egy ilyen közös rendezvényt és ez egy komoly egységet kovácsolt a csapatban, hisz mintegy ötvenen vettünk részt a szrevezésben és a lebonyolításban. Azt gondolom büszkék is lehetünk rá, amellett, hogy szép eredmények is születtek. Végül az sem mellékes, hogy a hazai és a nemzetközi szövetségben zajlott beszélgetésekben is egyöntetű volt a vélemény, miszerint nem ez volt az utolsó világverseny Orosháza-Gyopárosfürdőn – hangsúlyozta Berta András világbajnok, elnökségi tag.

Eredményhirdetés a büszke dobogósokkal (Fotó: Rosta Tibor)
Eredményhirdetés a büszke dobogósokkal (Fotó: Rosta Tibor)

A nagysikerű Európa-bajnokság Gyopárosfürdőnek és Orosházának is hasznos lehet, hisz az Eb-n szerepelt versenyzőkkel és családjaikkal gyarapodhat az elkövetkezendő években itt rendezendő Gyopár-, és Alföld kupák mezőnye.

Végül álljon itt néhány adat a technika értői és kedvelői számára:-Ezek a kis 3,5 köbcentis „acéldarazsak” 2,5-3,5 lóerősek, motorjuk mintegy 40 000-et forog (gondoljunk csak az autónkra, amikor 130-cal robogunk a pályán, a fordulatszámmérőnk 3500-4000 között mocorog). A motorhoz képest viszonylag méretes hajótestet kb. 70 km/h sebességgel hajtja.

Az Európa-bajnokság eredményei:

3.5 junior

  1. Ostrowski Maciej (POL)
  2. Kuban Tomas (CZE)
  3. Beke Ákos (SLK)

 

3.5 senior

  1. Zack Humphries (GBR)
  2. Valentinas Pumputis (LIT)
  3. Berta András (HUN)

  1. Kápolnai Attila
  2. Tarr Tamás

 

7.5 junior

  1. Znachenok Bogdan (BLR)
  2. Ostrowski Maciej (POL)
  3. Vanerka Matej (CZE)

 

7.5 senior

  1. Braghieri Mauro (ITA)
  2. Schwab Markus (GER)
  3. Krasovsky Vladislav (BLR)

  1. Berta András
  2. Tarr Tamás

 

15 junior

  1. Zareba Krzysztof (POL)
  2. Beke Ákos (SLK)
  3. Kuban Tomas (CZE)

 

15 senior

  1. Hof Christian (GER)
  2. Veit Stefan (GER)
  3. Sticka David (CZE)

 

27 senior

  1. Ott Winfried (GER)
  2. Hof Joachim (GER)
  3. Zdravkov Plamen (BUL)

  1. Boros Zoltán
  2. Kápolnai Attila
  3. Kapócs Tibor
  4. Szénási Noémi

 

35 senior

  1. Zdravkov Plamen (BUL)
  2. Runka Lubomir (CZE)
  3. Todorov Ilian (BUL)

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.