- hirdetés -

Aki szeptembertől továbbtanul, folyamatos a TB-je. Viszont aki nem nyert felvételt, annak a gimnázium befejezése után megszűnik a biztosítotti jogviszonya.

Belföldi magyar állampolgár esetében TB szempontjából szempontból nincs különbség az államilag finanszírozott és az önköltséges képzési rend között nappali tagozaton: akit felvettek, biztosított. Levelező tagozaton és távoktatással azonban nem jár társadalombiztosítás. Ők, és akik nem nyertek felvételt, figyeljenek oda a biztosítási határidőkre, mert a gimnázium befejezését követően – ahogy egy hosszabb távú munkaviszony után is – csak 45 napig érvényes a TB-kártya. Ezt követően nem lesz jogosult az ingyenes orvosi ellátásra!

Ha nem tanulunk vagy dolgozunk, magunk után kell fizessük a TB-t (forrás: palyazatinfok.hu)
Ha nem tanulunk vagy dolgozunk, magunk után kell fizessük a TB-t (forrás: palyazatinfok.hu)

Amennyiben valaki bejelentett munkát vállal, természetesen a munkáltató fizeti utána a járulékokat, így a biztosítást is. De ha valaki nem helyezkedik el, be kell jelentkezzen az adóhatóságnál, hogy magánszemélyként önmaga után fizesse a havi 7.110 forintot – ezt más fizető (pl. szülő) átvállalhatja. Az EFO, az egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi vagy idénymunka, statisztálás) azonban nem jár társadalombiztosítással.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.