- hirdetés -

Múlt hónap végéig volt idejük parlagfűmentesíteni az ingatlanokat a tulajdonosoknak, használóknak. Aki nem figyelt, növényvédelmi bírságot kaphat.

Nem csak az allergiásoknak, hanem földhasználóknak és az ingatlantulajdonosoknak is figyelni kell a parlagfűszezonra, mert amíg az előbbiek folyamatosan rosszul lehetnek, utóbbiak, ha nem irtanak, bírságra számíthatnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (nébih) figyelmeztetett a napokban, hogy mindenki, akit érint köteles – ahogy ők fogalmaznak – a parlagfű virágbimbójának a kialakulását megakadályozni, minden év június 30-ig.

Mivel a parlagfűre rengetegen allergiások, a védekezést is elég komolyan veszik. Ha valaki gyomnövényt lát, több helyen is bejelentheti. Ha külterületen botlik parlagfűbe, akkor a földhivatalnak, ha településen belül, akkor pedig a jegyzőnek szólhat, de a nébih is üzemeltet egy internetes bejelentő rendszert.

Magyarországon a felmérések szerint csaknem 3 millió ember életét keseríti meg allergia (Fotó: Rosta Tibor)
Magyarországon a felmérések szerint csaknem 3 millió ember életét keseríti meg allergia (Fotó: Rosta Tibor)

Erren a szezon végéig bárki megírhatja, ha parlagfüvet lát. Ahhoz, hogy valaki bejelentést tehessen, előzetesen regisztrálnia kell. Utána már akár mobiltelefonról is fel tudja tölteni a fertőzött terület adatait.

A bejelentésnek mindenképpen tartalmaznia kell legalább egy GPS koordinátát, ezen túl a bejelentés típusa a szennyezett terület mérete és a kultúrnövény mezők kitöltése is kötelező.

Azok a tulajdonosok pedig, akik nem irtanak idejében, növényvédelmi bírságra számíthatnak, aki függhet a parlagfüves terület nagyságától és fertőzöttségétől is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.