- hirdetés -

A parlagfű elleni védekezés Magyarországon kiemelt jelentőségű, ennek megfelelően szigorú jogi szabályozás alatt áll. E szigorú szabályozás mögött az húzódik meg, hogy a parlagfű a mezőgazdasági és nemzetgazdasági kártétele mellett, a társadalom jelentős százalékának – allergiát okozva – egészségügyi problémákat is okoz.

A védekezés nehézsége adódik a szabályozás szigorúságából, ugyanis nem elég a növény gyérítése, hanem mindenütt a teljes elpusztítására kell törekedni. Ezért a parlagfű tökéletes kiírtása szakmai tudást, odafigyelést és sokkal több anyagi erőforrást igényel, mint más gyomnövények esetében.

A védekezési kötelezettséget az irányadó jogszabály úgy határozza meg, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani – tájékoztatott dr. Burai Mihály jegyző.

A védekezési kötelezettség elmulasztása – ide értve a sikertelen védekezést is – esetén a jogszabály által meghatározott szankciókkal kell szembenézni.

– Alapvetően két szankciótípusról beszélhetünk, egyrészről az állami védekezésről, amelyet a helyszíni ellenőrzést követően rendelnek el és költsége a jogsértő földhasználót, illetve tulajdonost, belterületen az ingatlan tulajdonosát, illetve használóját terheli, másrészről pedig bírságot szükséges kiszabni az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény vonatkozó rendelkezése alapján – sorolta a jegyző.

A közérdekű védekezést külterületen a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya, belterületen pedig a jegyző rendeli el.

Megtudtuk, hogy Orosházán a közérdekű védekezést az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. végzi. A közérdekű védekezés végrehajtása során a VÜRT munkatársai az érintett területre beléphetnek, ott a szükséges cselekményeket elvégezhetik.

– Amennyiben az ügyfél időközben eleget tesz parlagfű mentesítési kötelezettségének, ezt köteles bejelenteni a jegyzőnek, ennek elmulasztása esetén vele szemben az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. okafogyottá vált kiszállásával kapcsolatban felmerült költségek érvényesíthetőek.
A növényvédelmi bírságot – azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztja – minden esetben ki kell szabni, a hatóságnak e tekintetben nincs mérlegelési lehetősége – mondta dr. Burai Mihály.

A növényvédelmi bírság összege 15000 forinttól 5000000 forintig terjedhet. A növényvédelmi bírság kiszabására a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és talajvédelmi Osztálya jogosult. A földhasználó viseli a Kormányhivatalnál vele szemben lefolytatott hatósági eljárás során felmerült költségeket is.

A jegyző arra kéri az ingatlanok tulajdonosait, használóit hogy az ismertetett törvényi kötelezettségének tegyen eleget, a védekezési munkálatokat önként, haladéktalanul – megelőzve a hatósági fellépés szükségességét – végezze el!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.