- hirdetés -

A nyári szünidőben sok fiatal szeretne jogosítványt szerezni. Az illetékesek javaslata szerint érdemes minél hamarabb elkezdeni, hiszen tavaly január óta tovább tart a rózsaszín kártya megszerzése.

Ennek oka, hogy évről évre emelkedik a tanulóvezetők száma, emellett  tavaly január elsejétől egy jogszabály miatt lecsökkent vizsgabiztosi állomány is.

Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályától megtudtuk, hogy az új jogszabályi feltételek bevezetése előtt 16 megbízással foglalkoztatott járművezetői vizsgabiztos volt. A jelenlegi jogszabályi előírás írja elő, hogy a megbízással foglalkoztatott vizsgabiztos csak elméleti oktatást tarthat. A megyében ezért csak hét fő folytathatta a vizsgabiztosi munkát.

Érdemes minél hamarabb elkezdeni a jogosítvány megszerzését (Illusztráció: Kecskeméti Krisztina)
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a jogosítvány megszerzését (Illusztráció: Kecskeméti Krisztina)

Ezen okokból kifolyólag az autósiskolák által megkért elméleti és gyakorlati vizsgára csak 4-5 hét elteltével kerülhet sor. A KRESZ-vizsgánál, a motoros kategóriáknál, a járműkezelési, és a forgalmi vizsgáknál is külön értendő ez az intervallum.

– Egy alapszintű motoros tanfolyamnál ez a beiratkozástól számítva három, személyautónál is legalább két hónapot vesz igénybe. A leendő járművezetők ezért ezt az időszakot kalkulálhatják be a jogosítvány megszerzésébe – nyilatkozta Tóth Árpád az Astra Autósiskola vezetője.

A megyei hatóság minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy ne növekedjen, esetleg csökkenjen ez a várakozási idő. A hatékonyabb és minél gyorsabb feladatellátás érdekében a megfelelő jogosultsággal rendelkező képzésfelügyelőket és osztályvezetőket is bevonják a vizsgáztatásba.

Orosházán hétfőn és csütörtökön van lehetőség vezetésből gyakorlati vizsgát tenni. Az utóbbi időszakban több hétfőre is államilag elismert ünnep esett, amiért csúszott a vizsgahelyek ideje. Ezt a hatóság egy szerdai kivételes vizsganap beiktatásával csökkenteni tudta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.