- hirdetés -

Divat lett az energiaital, leginkább a fiatalok körében, de egyre több gyermek is „rabjává” vált. Magas cukor- és koffeintartalma, valamint „misztikus összetevői” miatt komoly veszélyforrás egy fiatal szervezet számára.

Az energiaitalt bárki megveheti a boltban, akár egy gyerek is. A dobozostól egészen a literes kiszerelésig, rengeteg fajta és féle energiaital kapható. Az utóbbi években több felmérés is készült, ezek közül az egyik kitér arra, hogy a túladagolás miatt rosszul lett fogyasztók 21 százaléka 8-12 éves korú, 22 százalék 19 éves vagy annál idősebb volt. A megbetegedők nagyobb része annyit ivott, hogy orvosi ellátásra szorult. Volt köztük, aki három litert egy nap alatt! A fogyasztók 23 százaléka kipróbálta azt is, hogy az energiaitalt alkohollal együtt fogyasztotta.

Cukor, koffein, taurin

– Az energiaital egy fiatal, fejlődő szervezet számára komoly veszélyforrás. Két aktív összetevőjének a „lórúgásnyi” cukor és koffein tekinthető. Mindezek mellett „misztikus összetevőket” is tartalmaz, amik nem annyira ismertek az átlagos fogyasztók körében. Közülük meg kell említenünk a taurint, ami ha alkohollal keveredik, mérgező vegyületek alakulhatnak ki, ezért taurintartalmú energiaitalt tilos együtt fogyasztani alkohollal – emelte ki dr. Csányi Ágnes gyermekorvos, gasztroenterológus.

Az energiaital egy fiatal, fejlődő szervezet számára komoly veszélyforrás (Illusztrációs fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az energiaital egy fiatal, fejlődő szervezet számára komoly veszélyforrás (Illusztrációs fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, az energiaital azért is különösen veszélyes, mert magas koffeintartalma miatt – 1 dl energiaital 2 csésze kávéval ér fel – átmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, amely újabb és újabb fogyasztásra ösztönöz.

– A nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat. Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben és a vesében is – emelte ki dr. Csányi Ágnes.

A gyermekorvos óvatosságra int a sportitalok fogyasztásával kapcsolatban is, bár összetevőjük nem teljesen azonos az energiaitalokkal, de sok az azonosság közöttük.

A rendszeres energiaital-fogyasztás függőséget is okoz. A világhálón hozzá lehet jutni az illegálisan forgalomban lévő energiaitalokhoz is, ezek a termékek félrevezető jelöléssel lehetnek ellátva, és kiszámíthatatlan egészségkárosodást okozhatnak.

Vannak országok, ahol az energiaitalok normál italként történő fogalmazása, értékesítése tilos. Magyarországon bár nem tilos a forgalmazása, olyan mértékű adót vetettek ki a taurintartalmú italokra, hogy az szinte az összes energiaitalból eltűnt, viszont más, hasonló hatású anyaggal próbálják helyettesíteni. Hazánkban az energiaitalokat népegészségügyi termékadó terheli.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.