- hirdetés -

Elkészült az új felmérés, mely emelkedő számokat mutat, legtöbben a tejfehérje, laktóz- és tojásmentes étkezéssel érintettek. A DALI-ÁS KLUB eredményes pályázata a speciális étrendű gyermekek étkezési feltételeinek javítását eredményezi.

A speciális táplálkozási igényű gyermekek számáról készült új felmérésről és az érdekükben történt előrelépésről számolt be sajtótájékoztatón április 12-én Kovács Péter Dávid önkormányzati képviselő és Tóth Margit, a DALI-ÁS KLUB Közhasznú Egyesület vezetője a Városházán.
– Az önkormányzat számára fontos feladat az ételallergiával küzdő családok, gyermekek segítése. Kedvezményes áron biztosítjuk számukra a speciális étkeztetést. Együttműködünk a DALI-ÁS KLUB Egyesülettel és erőnkhöz mérten megadunk minden lehető támogatást – emelte ki a sajtótájékoztatón Kovács Péter Dávid.

Több mint 3 és fél százalékkal emelkedett a speciális étkezési igényű gyerekek száma (Fotó: Rajki Judit)
Több mint 3 és fél százalékkal emelkedett a speciális étkezési igényű gyerekek száma (Fotó: Rajki Judit)

Legutóbb 2012-ben volt felmérés e témában, mostanra elkészült az új. 2016 végén kezdték meg a kérdőívek kiosztását Orosháza összes óvodájában és általános iskolájában, 3036 gyermek vett részt a kitöltésben.

– 281 esetben érkezett olyan válasz, melyben valamilyen orvosi előírású diétát kell az érintetteknek tartaniuk. Sajnos az előző felmérés adataihoz képest ez 3,6 %-os emelkedést jelent. Ugyancsak megnövekedett azon gyermekek száma, akik nem csak egy összetevőtől mentes diétát tartanak. A legtöbben a tejfehérje, laktóz- és tojásmentes étkezéssel érintettek – mondta el Tóth Margit, a DALI-ÁS KLUB Közhasznú Egyesület vezetője.

Kiemelte még, hogy az öt évvel ezelőtti állapothoz képest jelentős változást hozott az az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) rendelet, mely minden nevelési-oktatási intézmény számára kötelezővé teszi a napi 3, az állapotnak megfelelő diétás étkeztetés biztosítását.

Megyei önkormányzati segítség

Napi rutin, hogy az otthonról  hozott, vagy a speciális konyháról rendelt ételt az intézményekben helyben melegítik a gyerekek számára. Ezt a folyamatot könnyíti a Békés Megyei Önkormányzatától kapott segítség.
– Egyesületünk a támogatásként kapott 25000 Ft-ot saját erővel kiegészítve két mikrohullámú sütőt vásárolt, melyeket a diákélelmezés Deák Ferenc utcai tálalókonyháján helyeztük használatba – tájékoztatott Tóth Margit.

A szerdai sajtótájékoztatón kiemelték, hogy a speciális táplálkozási igényű gyermekek családjait összefogó, őket segítő közösség továbbra is felajánlja segítségét, és várja azon családok jelentkezését, ahol valamilyen formában a diabétesszel, táplálékallergiával vagy -érzékenységgel küzdenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.