- hirdetés -

Orosháza városvezetése a legnagyobb helyi adófizető cégek vezetőit látta vendégül nemrég. A meghívottak között volt az OVM-Karsai Zrt. is.

A tavalyi esztendőről, a cégről, az eredményekről és a várakozásokról az OVM-Karsai Zrt. vezérigazgatójával, Kovács Péterrel beszélgettünk.

Hogyan értékelné a 2023-as gazdasági évet?

A 2023-as évünk a 2022-eshez képest sokkal eseménydúsabbnak bizonyult, függetlenül attól, hogy két évvel ezelőtt a piaci események eléggé turbulens változásokat eredményeztek. Tavaly ez még inkább felfokozódott, de összességében jó évet zárt ettől függetlenül a cégünk. Nem olyan kiemelkedő eredménnyel mint a 2022-est, de nagyon szép árbevétel arányos nyereséget tudtunk elérni.

Milyen változási tényezőkhöz kellett alkalmazkodni, milyen kihívásokkal néztek szembe?

A 2023-as évre még azért rányomta a bélyegét az energiaárak hektikus változása, de ez később átcsapott egy csökkenő tendenciába, ez ugye alapanyag szinten is begyűrűzött hozzánk, valamint a termelési folyamatokhoz szükséges energiaárak tekintetében is.

Ezek voltak a legfontosabb változási tényezők, ezzel párhuzamosan nyilván a világgazdaságban tapasztalható volt némi lassulás is. Ez nálunk is kihatott, de próbáltuk minél nagyobb diverzifikációval ellensúlyozni, tehát több új vevőt bevonzani, amit úgy érzem, hogy sikerült is megvalósítanunk. Ezzel át tudtuk hidalni ezt a fajta piaci lassulást, amit általánosságban az egész európai gyártásban mindenki tapasztalhatott.

Változott a dolgozói létszám?

Úgy néz ki, hogy a dolgozói létszámunk stagnál, évek óta 110 fő körüli létszámmal dolgozunk, tulajdonképpen ezzel a számmal terveztünk idénre is, majd látjuk a munka mennyiségétől, hogy ez most elég lesz-e vagy növelni kell rajta. Egy biztos, csökkenteni nem szeretnénk és nincs is tervbe véve.

Mi jellemzi a dolgozói összetételt, szaktudást?

Nehéz megtalálni a jó szakembereket az iparágban is, így igyekszünk megtartani azokat, akik valamilyen szinten kötődnek hozzánk és a továbbiakban is számítunk a munkájukra.

A mostani gazdasági helyzetben mennyire lehet előre tervezni?

Projektszintű munkákkal dolgozunk elsősorban, ez azt jelenti, hogy negyedéves időszakokat látunk előre biztosan. Egyébiránt a termelési tényezők költségének a változását továbbra sem egyszerű megjósolni, még rövidebb időszakra sem.

Milyen célokkal vágtak neki az idei évnek és ebből mit sikerült eddig megvalósítani?

A célunk az, hogy minimum a tavalyi évi eredményeinket szeretnénk hozni, de én azért bizakodó vagyok olyan szempontból, hogy ez az év azért még kellemesebbre fog sikerülni, mind árbevétel, mind nyereség tekintetében. Az első három hónap alapján ez a tendencia jónak ígérkezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.