- hirdetés -

A 2017-es évben az e-kereskedelemmel kapcsolatos kérdésekre és szabályozásokra fókuszál a fogyasztóvédelem. A cél a vásárlói bizalom megerősítése, valamint a tájékozódást elősegítő adatbázisok minél részletesebb feltöltése.

A gyorsan növekvő és egyre inkább meghatározóvá váló internetes kereskedelemhez kíván igazodni a fogyasztóvédelem, amely a kellő időben meghozott jogszabályokkal a vásárlókat és a tisztességes vállalkozásokat igyekszik védeni – tájékoztatott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Jogsértő webáruházak adatbázisa

Idén kiemelten figyelik például, hogy a webáruházak megfelelően tájékoztassák a vevőket egyebek mellett arról, hogyan állhatnak el vásárlási szándékuktól. Az internetes fogyasztók kiszolgáltatottságának enyhítése érdekében már korábban létrehozták a súlyosan jogsértő webkereskedők adatbázisát, amelyet a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapon érhetnek el a vásárlók. A listában már keresni is lehet, illetve feltüntették az ott szereplő cégek közismert márkanevét is. Az adatbázisban közzétett adatokat két év után törlik, ha a vállalkozás nem követ el közzétételre okot adó újabb súlyos jogsértést.

(Forrás: quickstudio.hu)
(Forrás: quickstudio.hu)

Emellett kialakítottak egy mintawebáruház nevű, oktatási, tájékoztatási célú honlapot, amely szemléletesen mutatja be az online kereskedelemmel kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi előírásokat, tudnivalókat.

Súlyosabb bírság

Mindezeken túl módosították az e-kereskedelemre vonatkozó bírságolási gyakorlatot is. A célja, hogy az ismételten elkövetett jogsértéssel szemben alkalmazhassanak visszatartó erejű intézkedéseket. A kis- és középvállalkozások által első alkalommal elkövetett jogsértés esetén továbbra is az „elsőre figyelmeztetés” elve alkalmazandó. Azaz nem bírságol a fogyasztóvédelem.

Amennyiben viszont a figyelmeztetésben foglaltaknak mégsem tesz eleget a vállalkozás és az ismételt ellenőrzés során ugyanazon jogsértésre bukkan a hatóság, az elkövető KKV-k az új szabályozásnak megfelelően 200 ezer forinttól 2 millió forintig terjedő fogyasztóvédelmi bírsággal sújthatóak a jelenleg hatályos 15 ezertől 500 ezer forintig terjedő összeg helyett.

Multicégek első alkalommal is bírságolhatóak, ismételt jogsértésük esetén a bírság alsó határa 200 ezer forint. A bírságsáv felső határa a vállalkozás nettó árbevételének 5%-áig, de legfeljebb 500 millió forintig terjedhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.