- hirdetés -

Azon üzletek, melyek a veszélyhelyzet alatt a kormányrendeletben foglalt rövidített nyitva tartásra tértek át, mentesülnek a bejelentési kötelezettségük alól.

Csak azokat az üzleteket érinti a felmentés, melyek a kormányrendelet szerint 15 órakor kötelesek bezárni. Orosháza jegyzője arra kéri ezen üzletek vezetőit, habár a kereskedelmi hatóság felé a nyitva tartás változását nem kell jelezni, saját ügyfeleik irányába a megfelelő tájékoztatást tegyék meg.

Kiemelte, az üzleten kívüli árusítás és csomagküldő kereskedelem esetében a kormányrendelet lehetővé teszi a kereskedelmi tevékenység folytatását a a hatósághoz történő bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül. 

Minden egyéb esetben a kereskedelmi tevékenység bejelentéssel, illetve működési engedély birtokában folytatható, ez esetben fennáll a nyilvántartásba vételi kötelezettség is. A kereskedő a bejelentéskor, illetve a működési engedély iránti kérelemben megadott adatokban bekövetkezett változást haladéktalanul, illetve a nyitva tartási idő változása esetén az azt megelőző nyolc napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek.

A bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység megszüntetését a kereskedő a megszűnést követően haladéktalanul köteles bejelenteni a jegyzőnek. Az üzletköteles termék forgalmazására szolgáló üzlet megszűnését a megszűnést követő nyolc napon belül be kell jelenteni a jegyzőnek. A megszüntetést követően a kereskedelmi tevékenység újbóli végzésére csak új, illetékköteles bejelentési kérelem benyújtását követően, illetve új működési engedélyezési eljárás lefolytatásával van lehetőség. 

A kereskedelmi tevékenységre vonatkozó jogszabályok a kereskedelmi tevékenység szüneteltetésének bejelentését nem teszik lehetővé. Amennyiben a kereskedő a veszélyhelyzet miatt úgy dönt, hogy az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységét átmenetileg, a veszélyhelyzet idejére megszünteti, és az üzletet bezárja, de a kereskedelmi tevékenységét nem kívánja véglegesen megszüntetni, azt az üzlet nyitvatartási idejében bekövetkező változásként tudja a jegyzőhöz, mint kereskedelmi hatósághoz bejelenteni – megjelölve azt az időtartamot, amíg az üzlet zárva tart.

Az üzlet ismételt kinyitása esetén szintén a nyitvatartási időben bekövetkezett változást szükséges bejelenteni. Az adatváltozások bejelentése illetékmentes, arra elektronikus úton, ügyfélkapun, illetve cégkapun keresztül van lehetőség. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.