- hirdetés -

A távol-keleti országokból előszeretettel rendelünk ajándékot karácsonyra. A Magyar Posta, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyan felkészült a többletfeladatokra, ám még így is beletelhet 6-8 hétbe, míg az áru megérkezik hozzánk. Aki tehát még nem rendelte meg az ajándékot és szeretné a karácsonyfa alatt látni, annak ideje lépni.

Főképp, ha hozzátesszük, hogy a 6-8 hetes időtartamot tovább növelheti az útvonalak és szállítási módok koronavírus-járvány miatti esetleges változása. Az Európai Unió országai esetén jóval rövidebb, jellemzően 1-2 hét a szállítási idő. A Magyar Posta a kézbesítés időtartamáért felelős, a posta a nemzetközi központjába való beérkezés, illetve a vámkezelés után jellemzően 2-3 napon belül eljuttatja a küldeményt a címzetthez.

Már nem papíron értesítenek

A legtöbb külföldről rendelt termék továbbra is Kínából származik, többségük közönséges levélküldeményként érkezik Magyarországra. Ezeket a szabályok szerint postaládába kézbesítik, gyakorlatilag azonban az árutartalmú levelek sok esetben méretük és alakjuk miatt nem férnek bele a postaládába.

Korábban papíralapú értesítést kaptak a címzettek, hogy a postán vehető át a küldemény. Egy idén bevezetett fejlesztés eredményeképpen a papíralapú értesítés helyett SMS-ben vagy e-mailben küldenek értesítést, ha a címzésen szerepel a címzett telefonszáma vagy e-mail-címe.

Akár 6-8 hétig is utazhat a karácsonyra szánt csomagunk (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A Posta szerint érdemes többletszolgáltatásként nyomon követést is kérni, így az ügyfél naprakész tájékoztatást kap küldeménye várható érkezéséről, ingyenes szállítás esetén viszont a csomag útját nem lehet nyomon követni.

22 euró a határ

Teleki József, a NAV repülőtéri igazgatóságának igazgatója korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a 22 eurót meghaladó összértékű küldemények vámkötelesek. Az ilyen termékek esetében vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani. Ha ezzel a postát bízzák meg a címzettek, akkor a NAV a posta által benyújtott vámkezelési indítványt átlagosan 23 perc alatt feldolgozza.

A webáruházból megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de áfakötelesek, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni.

Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euróig nem kell vámot és adót fizetni. A küldemény 150 euróig vámmentes, de áfaköteles, 150 és 700 euró között 2,5 százalék vámot és áfát, efölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot kell megfizetni.

Nem bontják fel a csomagot

A vámhivatal feladata az ellenőrzés is, a csomagok több mint 90 százalékánál ez felbontás nélkül, röntgennel vagy kutyás vizsgálattal történik. Ugyanakkor a NAV arra hívja fel a figyelmet, hogy számos termék behozatalához egyedi engedély, igazolás kell. Gyakori, hogy az interneten vásárlók engedély nélkül rendelnek meg például ismeretlen eredetű és összetételű gyógyszereket, amelyeket a szakhatóság véleménye alapján le kell foglalni, vagy vissza kell küldeni külföldre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.