- hirdetés -

Már nemcsak az üzletekben, hanem a raktártól a gyártóig mindenütt ellenőrizhet a fogyasztóvédelem.

A teljes ellátási láncra, a korábbi egy helyett öt szintjére terjeszti ki a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit az ágazati törvény hatályba lépett módosítása. Ennek értelmében a szakemberek ezentúl nem csak a fogyasztóval közvetlen kapcsolatban álló eladóval szemben járhatnak el. A vásárlókat érintő jogsértés gyanúja esetén a kiskereskedések mellett a raktárakba, nagykereskedőkhöz, importőrökhöz és a gyártókhoz is bejuthatnak az ellenőrök.

Eddig csak olyan üzletben, webáruházban, applikációban végezhetett ellenőrzéseket a fogyasztóvédelem, ahol a végfogyasztó vásárolt vagy vett igénybe szolgáltatást. A törvénymódosítás azonban lehetővé teszi, hogy az ellenőrök nemcsak az üzlethelyiségbe, hanem többek között az áru tárolására szolgáló helyiségbe is beléphetnek, ott eszközöket, címkézési, csomagolási és egyéb munkafolyamatokat ellenőrizhetnek, iratokat ismerhetnek meg, díjmentesen mintát vehetnek.

Az új törvénymódosítással megannyi visszaélésnek vethet véget a hatóság. Eddig ugyanis a korábbi előírások szerint a hatóság csak nyilatkoztatni tudta a vállalkozást az egyes árucikkek raktárban elérhető darabszámáról. Így például a fogyasztóvédelem nem tudott meggyőződni arról, hogy egy webáruház okkal sürgette-e a fogyasztót gyors döntésre azzal, hogy a holnapon figyelmeztető feliratban jelezte, a raktárban már csak pár darab termék érhető el. Ha a webáruház ilyen kijelentéseivel valótlanságot állít, a készletinformációról megtévesztő adatot közöl, az agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ami 2 millió forintig terjedő bírsággal szankcionálható.

Az új rendelkezések szerint a hatósági szakemberek kiemelten súlyos közérdekből, például ha a fogyasztók egészségének, anyagi érdekeinek védelme indokolja, az ügyészség előzetes engedélyével, szigorú garanciális kötöttségek mellett akár magánlakásba is beléphetnek. Az efféle ellenőrzés az érintett alapvető jogainak tiszteletben tartásával, kizárólag 8-18 óra között, hatósági tanú közreműködésével hajtható végre, és évente mindössze néhány alkalommal lehet szükség. A törvénymódosítás a kihirdetését követő hatvanadik napon, augusztus 22-én lépett hatályba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.