- hirdetés -

Szokatlan időpontban, csütörtök délután szólalt meg a lakodalmas muzsika a református iskola előtt. Az idegen nyelvi hét keretében Orosházán vendégeskedő cseh és német diákok számára rendeztek az igazihoz megszólásig hasonló lakodalmas forgatagot.

A hagyományőrzés nyújtja az alapját az Erasmus+ program keretében megvalósuló rendezvénysorozatnak, német, cseh és az orosházi iskola diákjai és tanárai járják körbe a témát.

– Németországban a húsvéti hagyományok, Csehországban a karácsonyi ünnepkör hagyományai adták a témát, nálunk pedig a magyar lakodalmas szokások, hagyományok. E köré építettük a vendégek programjait – tudtuk meg Lehoczki Andrea tanárnőtől, a program koordinátorától.

Az utcán is vonult a lakodalmas menet (Fotó: Rosta Tibor)
Az utcán vonult a lakodalmas menet (Fotó: Rosta Tibor)

A március 30-i lakodalmas forgatag mellett ismerkedtek a vendégek Szeged és Gyula nevezetességeivel, volt néptánc tanulás Móricz Bencével, de jártak a gyerekek egy igazi tanyán is, ahol csalamádét, kemencés lángost, csigatésztát készítettek. A lakodalmi leves tésztáját is ők, kézi munkával alkották meg.

Vőfély, utcai kínálás, lánykikérés, lovas hintó…

A vőfély a nálunk megszokott harsánysággal magyarul, a diákvőfély a vendégek kedvéért angolul mondta a magáét, de a rézfúvós zenekarral közösen, pillanatok alatt hamisítatlan lakodalmi hangulatot teremtettek a református iskola előtt csütörtök délután. Kikérték, elbúcsúztatták a „menyasszonyt”, majd az örömszülőkkel, násznéppel kiegészülve utcai lakodalmas menet indult a templom felé.

Az Árpád-kertben vidám táncra perdült a „násznép”, magyar és vendég gyerekek együtt ropták. A templomi esküvő után már lovas hintókon vonultak végig a városon, és érkeztek meg a lagzi színhelyére, a művelődési házba. Itt is folytatódott a hagyományok sora, egészen az újasszony  táncig.

Táncoltak a parkban is (Fotó: Rosta Tibor)
Táncoltak a parkban is (Fotó: Rosta Tibor)

Látva a külföldi gyerekek (és a kísérő tanárok) csillogó szemeit, mosolyát, a rácsodálkozást, biztosak lehetünk abban, hogy megérte a fáradtságot a szervezés és életre szóló élménnyel térhetnek haza vendégeink. A református iskola programja kiváló lehetőséget nyújtott a külföldi kapcsolatok ápolására, barátságok elmélyítésére, miközben csütörtök délutánra a helyi érdeklődőknek is egy különleges, látványos programot nyújtott.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.