- hirdetés -

Előkészületek és sok munka – Orosháza polgármestere ezt hangsúlyozza a 2016-os év kapcsán.  Dávid Zoltán 2014 ősze óta látja el a városvezetői feladatokat, és ahogyan fogalmazott évértékelése során: azt tűzte ki célul, hogy folytatva a korábbi évek eredményein alapuló munkát, élni tudjon a város a 2017-ben adódó lehetőségekkel.

– Hagyományosan évet értékel januárban a városvezető, hogyan látja, teljesültek azok a célok, amiket polgármesterként önmaga, az apparátus elé tűzött ki egy évvel ezelőtt?

– Amikor 2014 őszén az orosháziak felhatalmaztak arra, hogy vezessem a várost, azt határoztam meg célként, hogy szülővárosom, Orosháza még inkább élhető, szerethető város legyen. Korábban egyéni képviselőként, bő két éve településvezetőként dolgozom ezért a célért kollégáimmal, képviselőtársaimmal. Sok munka van mögöttünk a tavalyi évben is. Azt gondolom, hogy amikor 2016-ról beszélünk, akkor a felkészülés és a stabilitás évéről beszélünk. Fel kellett készülnünk mindazokra a lehetőségekre, amelyek – főként a pályázatok révén – a közeljövőben megnyílnak Magyarország, így Orosháza előtt is. Komoly munkát végzett ennek érdekében az apparátus, miközben végezték a működéssel kapcsolatos teendőket is a lehető legmagasabb színvonalon.

Dávid Zoltán
Dávid Zoltán: komoly munkával telt a tavalyi év, mellyel megalapoztunk az idei elképzeléseknek (Fotó: Domján Róbert)

Bízom abban, a városunknak járó forrásokat sikerül kijárni, a térség országgyűlési képviselője elszánt ebben a kérdésben. A feladat és a felelősség is nagy, de hiszek abban, együttműködésben előreléphetünk. Említhetem itt a tanuszoda, a sportaréna tervünket is.

Az elmúlt esztendőben a felkészülés mellett biztosítottuk intézményeink stabil működését, elláttuk kötelező és vállalt feladatainkat, s bár voltak kihívások, amikben helyt kellett állni, de úgy vélem, stabil, kiegyensúlyozott évet tudhatunk magunk mögött.

A 2016-ban kidolgozott fejlesztési terveink a beruházások megalapozását szolgálják, valamint hosszú távon a foglalkoztatás további javításához járulhatnak hozzá.

– Induljunk a talán a legtöbbeket érintő kérdéssel: városfejlesztés. Mi minden történt 2016-ban az orosháziak érdekében ezen a téren?

– Nagyon sok minden. Az önkormányzati felújításokat tekintve több mint 60 millió forint értékű munkálatokról beszélünk. A teljesség igénye nélkül: kerékpártárolót építettünk a Táncsics gimnázium sportcsarnoka mellé, gépészeti felújítások történtek a művelődési ház épületén, a múzeum homlokzatának, tetőszerkezetének karbantartási munkálatai is ide sorolhatók. Időszerű volt a Kutasi utcai állapotok rendezése, a romos részeket tettük rendbe. A szentetornyai közösség igényét szem előtt tartva az ottani közösségi házban két termet egybenyitottunk, így már nagyobb rendezvények megtartására is van lehetőség. A református iskola és a piac közös határán volt egy régi téglakerítés, amely megsüllyedt. Helyreállítani nem érte meg, ezért új betonelem kerítést építtettünk. Az 1,3 millió forintos költséget vis major alapból fedeztük. Bruttó 6 millió forintot fordítottunk a közterületek zöldítésére, így például a Tó utcai teniszpálya körüli kiöregedett nyárfák helyére 36 darab gyertyánt ültettek. De említhetem a Barátság utcát, ahol a gömbakác fasor folytatásaként további 70 fát ültettek el, míg a Springer dűlő mentén közel ugyanennyi jegenyét. Több utcában meglévő fasorokat egészítettünk ki, cserjéket pótoltunk. Ezek Orosháza életében talán apró, ám úgy vélem, fontos lépések voltak, és hiszem, hogy az itt lakók megelégedésére szolgáltak, hiszen biztonságosabbá, illetve szebbé vált az a környezet, melyben éljük a hétköznapokat.

– Mindig sarkalatos kérdés az utak és a járdák állapota. Ezen a téren történtek előrelépések? Hiszen van, ahol már régóta várakoznak az utcabeliek, van ahol a mentő bejutása is gondot okoz.

Fotó: Rajki Judit
A források tükrében fejleszthetünk (Fotó: Rajki Judit)

– Történtek. Bár tény, egyszerre nem tudunk mindent megoldani, de minden évben foglalkozunk az utak és járdák állapotával. Igyekszünk lehetőségeinkhez mérten folyamatosan újítani, javítani az utak állapotát, hiszen megengedhetetlen, hogy ne lehessen azokat használni. Azt is tudjuk, hogy vannak olyan szakaszok, ahol rossz a járda, megnehezíti a gyalogos közlekedést főként időseink és a babakocsis anyukák számára. Ezért is tartom ezt fontosnak, ám türelemre és tervezésre itt is szükség van, nem tudunk mindenhol azonnal lépni, mert a forrásaink végesek. A tavalyi évet tekintve elmondhatom, hogy több földes út állapotjavítása megtörtént, a piac előtti parkolóknál a szegélykövek süllyesztésével tettük biztonságosabbá a parkolást, a Lórántffy és Iskola utcában útalap épült, és több óvoda előtt parkolókat alakítottunk ki a szülők jelzéseit figyelembe véve. Minden évben történik közvilágítás bővítés is, ez azonban szintén egy lassú és nehézkes folyamat. Tavaly május óta egyébként kátyúzáshoz és járdák javításához körülbelül 100 tonna aszfaltot használt fel a városüzemeltetés mintegy 3 millió forint értékben. Ez megközelítőleg 800 négyzetméternyi út- vagy járdafelület kijavítását, kátyúzását tette lehetővé. Terveink szerint idén további járdaszakaszokat újítunk fel, külterületi utak felújítására pedig most lehet pályázni, élünk is ezzel a lehetőséggel.

– Ugyanígy hozzátartozik a mindennapokhoz a buszvárók helyzete. Orosházán mintegy 90 buszváró van, a legtöbb esetében az önkormányzat felelőssége ezek állapota.

– Így van és nem is feledkezünk el a buszvárókról. Örömteli hír, hogy négy új buszvárót helyeznek ki hamarosan, a kivitelező jelzése szerint már a hónap végén a városban. Főépítész úr tervei valósulnak meg a nagy cégek támogatásával, amiért köszönettel tartozunk. A Rákóczi utcára kettő, a főtérhez egy és a Gyopárosi útra szintén egy kerül. A régi buszvárókat oda helyezzük ki, ahol eddig nem volt, kerül a Kiss Endre és az Aradi útra, Monorra, Tatársáncra, és  Cinkusra is. Egyelőre. De mindenképp szeretnénk folytatni ezt a programot, amennyiben partnereink is így gondolják, hiszen sok helyen nincs, máshol meg rossz állapotban van a buszváró, így ezen a téren bőven van még feladatunk.

Minőségi fejlesztések a közlekedésben

– Ha már busz. A helyi autóbuszközlekedés, illetve a menetrend az utóbbi években újra és újra felmerül. Tervezik a felülvizsgálatát?

– A menetrendet érintően voltak módosítások a lakossági jelzéseket figyelembe véve. Amennyiben további igények merülnek fel, úgy azokat is átgondoljuk. Olyan menetrend nincs, ami örökérvényű, mindig változik, és mindig a lakossági igényekhez kell és fog is igazodni a járat, erre törekszünk.

– Orosháza átmenő forgalmára is térjünk ki. A felújított 47-es főutat 2015-ben adták át, de akad még korszerűsítésre váró út bőven. Például a Szentesi.

– Békés megyében közel 35 km hosszan újult meg a 47-es főút, és vált ezáltal biztonságosabbá a közlekedés. Ez egy nagyon nagy előrelépés Orosháza, és az egész térség szempontjából is, hosszú évek munkája van mögötte. De valóban, további munkára van szükség az úthálózat fejlesztése érdekében. Az infrastrukturális fejlesztés ráadásul a közlekedésbiztonság mellett gazdasági érdekeket is szolgál. Cégeink jelezték, hogy a Szentesi út felújítására mindenképpen szükség van, hosszas lobbitevékenység után eljutottunk ebben a kérdésben is oda, hogy megvan a támogató kormányhatározat, egy lépéssel közelebb vagyunk tehát a célhoz. Arról még vitázunk, hogy Rákóczitelepnél az elkerülőt megépíthetjük-e a Szentesi út felújításával egy időben, a mi célunk mindenképpen ez lenne, hiszen tehermentesíthetnénk a várost az átmenő forgalom egy része alól.

Együttműködve lehetünk eredményesek - vallja a városvezető (Fotó: Domján Róbert)
Együttműködve lehetünk eredményesek – vallja a városvezető (Fotó: Domján Róbert)

– Az Aradi út a tervek szerint még ebben az évben megújul, ez is egy régóta várt beruházás, melyért szintén nem egyszer, nem kétszer emeltünk szót Simonka Györggyel közösen. Úgy vélem, az országgyűlési képviselőnk határozottabban lép fel a dél-békési és ezen belül az orosházi érdekekért, ez pedig, valamint a térség összefogása láthatóan eredményeket hoz.

– Maradva a közlekedésnél: dottó. 16,5 millió forintért vásárolt Orosháza tavaly májusban egy kisvonatot. Megérte a beruházás? Hogyan alakultak a számok?

– A lakossági vélemények szerint jó döntést hoztunk. Szerintem a dottó egy jó ötlet megvalósulása, amit az orosháziak és a turisták is igénybe vesznek Gyopárosfürdő és a belváros közötti közlekedés során. Kikapcsolódási lehetőség, amit a visszajelzések alapján a helyiek, az iskolák és óvodák csoportjai is épp olyan örömmel vesznek igénybe, mint a turisták. Szeptemberig a kisvonat 17 ezer 466 utast szállított, ebből 12 ezer 145 fő orosházi. A dottó nem csupán egy színfolt Orosházán, hanem egyben alternatíva a közösségi közlekedésben. A működtetésére tavaly négy millió forintot biztosított az önkormányzat, költségvetési terveink szerint idén is fordítunk erre a célra.

Vonzó kínálattal Gyopárosfürdő

– Nagy a verseny a hazai turizmusban a települések között. Nem mindegy milyen szolgáltatásokat kínál egy város az ideérkezőknek. Annak, hogy Gyopárosfürdő megkapta a gyógyhellyé minősítést milyen hozadéka lehet ezen a téren?

– Úgy vélem, hogy sok. A minősítéssel Gyopárosfürdő bekerült egy szűk elitbe, hiszen nem mindenki kaphatja meg ezt a minősítést. Két év munkájának az eredménye, hogy a fürdőnk megkapta a gyógyhely minősítést, az országban huszonkettedikként. Marketing szempontjából nagy előnyt jelent, de talán még ennél is fontosabb, hogy a város indulni tud azokon a pályázatokon, amiken csak a gyógyhellyé nyilvánított fürdők indulhatnak, így pedig több turisztikai attrakciót hozhatunk Gyopárosfürdőre.

Gyógyhellyé minősítették a fürdőt
Gyógyhellyé minősítették a fürdőt

– A számokból egyébként kitűnik, hogy emelkedik a hozzánk látogatók száma, több az itt töltött vendégéjszaka, hiszen míg tavalyelőtt a vendégéjszakák száma 51770 volt, addig 2016-ban ez a szám közel 60 ezer. Úgy hiszem, ez az Orosházát népszerűsítő marketingtevékenységnek is nagyban köszönhető. De a turizmus nem csupán vendégéjszakákról és a szálláshelyekről szól, fejleszteni kell a kulturális programokat, sportrendezvényeket, ez az idei évben is feladatunk. Természetesen nemcsak a turistákban gondolkodunk, hanem a helyi lakosságban is. A tavalyi évben több mint 206 ezer fürdővendége volt Gyopárosfürdőnek, ebből 53 ezer felett volt az orosháziak száma. Ennek megfelelően 37 millió forint volt az Orosháza kártya támogatás, aminek köszönhetően a helyiek féláron vehették igénybe a fürdő szolgáltatásait. Úgy vélem, ez igen jelentős támogatás, és bízunk abban, hogy idén is minél több orosházi kapcsolódik ki és frissül fel Gyopárosfürdőn.

– Említette a kulturális programok szükségességét. Zászlóshajó ebben a művelődési központ? Hogyan látja?

– Úgy vélem, az elmúlt hónapokban még inkább élettel telt meg a ház, sűrűn fordulnak meg ott az orosháziak, és a városunkba érkező turisták is találnak számukra kedves, érdekes programot a széles kínálatból. Szeptember végére a rendezvények, foglalkozások száma közel 500 volt, a látogatók száma pedig elérte a 35 ezret. Országos és regionális rendezvényeknek ad helyet a központ, ahol a helyi alkotók bemutatkozhatnak, a helyi csoportok rendszeresen találkozhatnak. Örömteli az is, hogy a művelődési központban olyan időszerű korszerűsítéseket végeztek el, melyek szükségesek voltak a színvonalas, illetve a biztonságos munkához, és ehhez az önkormányzat jelentős forrással járult hozzá. A város megtartó erejét tekintve is nagyon fontos szerepe van a kultúrának, a művelődési ház mellett a városi könyvtárnak és a múzeumnak is, ezért is fordítunk kiemelt figyelmet erre a területre 2017-ben is.

Jövőt építeni a fiatalokért

– Fontos szegmens valóban, de talán nem elegendő ahhoz, hogy a fiatalok Orosháza mellett döntsenek. Milyen egyéb elképzelések vannak a város megtartó erejét tekintve?

– A fiatalokért dolgozunk. Figyelünk rájuk, és fontosak nekünk, hiszen ők a jövő. A közelmúltban elkészült ifjúsági koncepció minden egyes oldala arról szól, mit tehetnénk értük, hogyan érhetnénk el, hogy maradjanak, illetve visszajöjjenek, hogy Orosházában gondolkodjanak. Ennek a koncepciónak az elkészítése igen komoly munka volt, több mint negyven szakember állította össze, ám az anyag nem végleges, folyamatosan bővíthető, formálható. Annak ellenére, hogy komoly kritikát kapott a testületi ülésen, úgy vélem, az, hogy az önkormányzat elkészítette ezt a szakmai anyagot és tárgyalt róla az önkormányzati képviselőkkel, azt mutatja, hogy szívügyünknek érezzük az ifjúság sorsát. Szeretnénk segíteni nekik abban, hogy megtalálják a helyüket Orosházán, jól érezzék itt magukat és boldoguljanak.

– Ehhez milyen kilátásokat kínál a város az oktatás terén?

– Tíz éve van jelen a Kodolányi János Főiskola Orosházán. A tervek szerint a székesfehérvári központot hamarosan Orosháza váltja fel, itt lesz tehát az egyébként egyetemi címért folyamodó iskola székhelye. Ebben nagy segítségünkre volt Simonka György, aki folyamatosan azon dolgozik, hogy Orosháza számára újabb és újabb lehetőségek nyíljanak. Az orosházi központ rendkívül fontos, és Orosházán túlmutat, hiszen a környékbeli fiatalok számára is nagy lehetőség a továbbtanulásra.

Kézben a diploma - 71-en vehették át a Kodolányi orosházi intézetében tavaly télen (Archív fotó: Rajki Judit)
Kézben a diploma – 71-en vehették át a Kodolányi orosházi intézetében tavaly télen (Archív fotó: Rajki Judit)

– A főiskolának meglátásom szerint komoly szerepe volt Székesfehérvár fellendítésében, ezt remélem Orosháza esetében is, hiszen ahol van felsőoktatási intézmény, ott mindig nagyobb az élet, több a lehetőség, több fiatal maradna, illetve jönne ide. Többször tárgyaltunk az iskolával, és rektor úrral abban állapodtunk meg, hogy a térség igényeit szolgálja ki az iskola, olyan szakokat indítanak, amikre kereslet van a munkaerő-piacon, így például indul informatikus képzés. Az idei évben is tervezzük, hogy támogatjuk a Kodolányira jelentkező fiatalokat, emellett bérbe adjuk az iskolának a Dózsa utcai, régi könyvtári épületet, ahol rektori központ kiépítése valósulhat meg pályázatoktól függően.

– A felsőoktatás mellett a szakképzés is lényeges kérdés, hiszen országszerte, így Orosházán is szakképzett munkaerő hiányát jelzik a cégek.

– Igen, ezen a téren viszont elsősorban közvetítői szerepet vállalhat az önkormányzat, és ezt meg is tette. Leültettük egy asztalhoz a gazdasági élet szereplőit, és az iskolákat, hogy beszéljenek arról, mire van lehetőség, mik az igények. Emellett a már említett ifjúsági koncepció lényeges eleme, hogy olyan programok valósulhassanak meg, amelyek keretében a diákok kereshetik fel a cégeket, és szerezhetnek fontos tapasztalatokat, beszélgethetnek az ott dolgozókkal. Úgy hiszem, ez egyben a pályaválasztásban is segíthet majd nekik.

Mindenképpen arra kell törekedni, hogy Orosházán megfelelően képzett szakemberek dolgozzanak. Ehhez közös gondolkodásra és közös munkára van szükség, így tudjuk az érdekeinket hathatósan érvényesíteni.

Ez megint egy olyan terület, ahol az országgyűlési képviselőnkkel és a térségi településekkel összefogva lehet lépéseket tenni azért, hogy megálljon az orosházi körzet lakosságának fogyása, és a fiatalok itt találják meg számításaikat.

– Addig azonban el kell jutni, és ez egy folyamatosan változó oktatási környezetben nem könnyű feladata a diákoknak. Januártól a fenntartás után az üzemeltetés jogát is átadta az önkormányzat.

– És ezzel eleget tett törvényi kötelezettségének. Az iskolák üzemeltetésének joga nem jelenti azt, hogy rosszabb helyzetbe kerültek volna oktatási intézményeink. Ellenkezőleg. A pedagógusok elmondása szerint nagyobbak a lehetőségek, önálló pénzkerettel gazdálkodhatnak a helyi igényekhez igazodva, ez hatékonyabbá teszi a mindennapi munkát. Az a cél, hogy stabilitás alakuljon ki a köznevelés irányításában, egyértelműbbé váljanak a jogok, hatáskörök. Az átadás zökkenőmentesen megtörtént, az orosházi önkormányzati iskolák átvétele lezárult, megítélni ezt a rendszert igazából egy év múlva tudjuk, de az első jelek szerint jól működik. Azt is meg kell említeni, hogy a pedagógusok számára a rendszerváltás óta legnagyobb béremelési programot hajtja végre a kormány, a szülők terheit pedig ingyenes tankönyvellátási és gyermekétkeztetési programmal csökkenti. Bízom abban, 2017-ben még több gyermeknek tudunk ingyenes étkezést és tankönyvet biztosítani, mert nő az ezekre fordított költségvetési támogatás is.

– Tankerületi központ viszont nincs Orosházán. Békéscsabán van.

– Nem befolyásolja a színvonalas oktató munkát. Jelen állapot szerint elégedettek vagyunk a tankerület működésével és együttműködünk velük a gyerekek legmagasabb szintű ellátásának biztosítsa érdekében. Orosházán továbbra is sokszínű az oktatás, van lehetőség választani. Emellett a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is anyagi fedezetet nyújtottunk a tehetséggondozásra, 2016-ban 5 millió forintot, a Táncsics alapítvánnyal kötött megállapodás alapján. A célunk az orosházi gyerekek segítsége, ezáltal a családok támogatása, ezért is csatlakoztunk a Bursa Hungarica ösztöndíjhoz, ami a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalokat segíti, tavaly 26 orosházi diákot támogathattunk.

– A művészetek házának üzemeltetési joga is a békéscsabai tankerületé lett. Erre valóban szükség volt?

– A tulajdon megvan, és az épület továbbra is gyermekeink fejlődését szolgálja a művészeti iskola telephelyeként, és ebbe jól illeszkednek a tárlatok, koncertek. Tehát nincs elveszve az orosházi lakosság számára, mindössze annyi változott, hogy az üzemeltetés költségeit nem nekünk kell fizetni, de ugyanúgy a művészeti iskola használja az ingatlant. Egyébként, ahogyan az állami, úgy az egyházi fenntartású iskolákra is odafigyelünk továbbra is, attól, hogy a feladatok már nem az önkormányzatra hárulnak, szem előtt tartjuk az orosházi gyerekek érdekeit. Így például az evangélikus iskolának használatra adtuk a Pacsirta utcai régi tekepályát, hogy enyhíthesse a mindennapos testnevelés kötelezettségéből adódó gondokat. Az iskola mintegy 280 millió forintot nyert pályázaton sportfelületek korszerűsítésére, ebből a forrásból az iskolaudvaron található rossz kézilabdapálya felújítására, de a tekepálya rendezésére is jut majd.

– Új kezdeményezés Orosházán a Babakötvény. Mennyi család kapta meg ezt az ún. életkezdési támogatást?

Az ifjú városlakók a polgármestertől kapták meg az ajándékot (Archív fotó: Rosta Tibor)
Az ifjú városlakók a polgármestertől kapták meg az ajándékot (Archív fotó: Rosta Tibor)

– Nagyon hálás feladatom volt tavaly, hogy köszönthettem az új taggal bővült orosházi családokat, és osztozhattam örömükben. Az ilyenkor felmerülő költséghez családonként 18 ezer forintos Erzsébet utalvánnyal járultunk hozzá 104 család esetében. Örömteli esemény egy gyermek születése, ugyanakkor jelentős kiadás az érkezésére való felkészülés, és a gondozása, ebben szerettünk volna segíteni. 2010 óta egyébként folyamatosan növekednek a családokra fordított állami források, és helyben is igyekszünk támogatásokat nyújtani a családoknak. A korábbi évek eredményeire alapozva Orosházán is értük dolgozunk, és tesszük ezt a jövőben is, például a tervezett bölcsődei és óvodai fejlesztésekkel is, melyekre nagy szükség van városukban is.

– Térjünk át a diákélelmezésre.

– A diákok étkeztetése a követelményeknek megfelelően történik, emellett saját forrásokat biztosítottunk a szünidei étkeztetésre, nem engedjük meg, hogy akár egyetlen gyermek is éhezzen Orosházán. Jó hír, megoldódott az ételallergiás gyermekek étkeztetése, számukra szeptembertől a normál étkezés árán biztosítjuk a speciális étrendet, úgy hiszem, ez szintén nagy segítség az érintett családoknak.

– A hírek szerint azonban valami még sincs rendben a diákélelmezésnél, nyomoz a rendőrség.

– Az intézmények stabil működése nagyon fontos a városnak, természetesen a jogi keretek mentén. Ha ezen a területen gond merül fel, akkor lépéseket szükséges tenni.

Értékteremtés közösen

– Az egyházak és a civil szervezetekkel való együttműködés hogyan alakult?

– Fontos volt mind az egyházakkal, mind a lakossági igényeket gyorsan meglátó, és megfogalmazó civilekkel való együttműködés, és ez így lesz idén is. Tavaly 3-3 millió forinttal támogattuk a történelmi egyházakat, szándékunk szerint azért, hogy a városképi szempontból jelentős beruházásokat valósíthassanak meg. Ez így lesz ebben az évben is a költségvetési tervezet szerint. A civil szervezetek tevékenysége véleményem szerint meghatározó, vitathatatlan a létjogosultságuk, ezért a források tükrében igyekszünk támogatást nyújtani  – 10 millió forintot különítettünk el erre a célra, és idén is január 31-ig várjuk a pályázatokat. Sosem lehet egyébként elegendő forrást fordítani a civilek, vagy éppen a kultúra, a sportélet támogatására, de a lehetőségeink végesek, átgondoltan kell dönteni, kompromisszumokat kell kötni, hogy jusson forrás minden fontos célra. Igyekszünk külső támogatókat is bevonni, mert úgy gondolom, hogy nem csak az önkormányzat feladata, hogy biztosítsa ezen szervezetek működését.

– Közmunkaprogram. Mennyi ember dolgozhatott az elmúlt évben?

– A korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vett a város a közmunkaprogramokban. A célunk az volt, hogy minél több embert vonjunk be, akik értékteremtő feladatokat látnak el és segély helyett munkabérrel járulhatnak hozzá a családi költségvetéshez. A járási startmunka mintaprogramokban 240 közfoglalkoztatott vett részt, és nekik köszönhetően többek között szépülhetett a gyopárosi sétány, kemping, járdák épültek, megvalósult a csapadékvíz-elvezető rendszerek karbantartása, tisztítása, és helyben termesztett zöldségek kerülhettek a diákélelmezés konyhájára. Idén is szeretnénk csatlakozni a programhoz.

A mindennapok biztonságáért

– A közbiztonságot tekintve mik a tapasztalatok, bevált például a mezőőrség?

– Orosháza biztonságos város. Ezután is megvédjük a mindennapok biztonságát. Ebben egyébként segítségünkre van a mezőőrség, aminek munkájával elégedettek az orosházi gazdák. Az elmúlt évben mintegy 170 esetben léptek fel a mezőőrök, a mezei lopások száma jelentősen csökkent és közös járőrözéssel a rendőrség munkáját is segítik. Mi pedig a rendőrség munkáját segítettük számítógépekkel, a katasztrófavédelmi kirendeltségnek pedig helyet biztosítunk, ezzel is hozzájárulva a munkájukhoz.

– Az Orosházi Kórházban is felmerül a mindennapok kihívása, a finanszírozás kérdése. Hogyan segített ebben az önkormányzat?

– Az önkormányzat számára kiemelt terület az egészségügy, elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése mellett. Az elmúlt évben havi egymillió forinttal járultunk hozzá az intézmény működéséhez, az idei évi tervek szerint továbbra is segítő kezet nyújtunk.

Minden orosházinak fontos a kórház (archív fotó: Rajki Judit)
Minden orosházinak fontos a kórház, az önkormányzat idén is figyelmet fordít az intézményre (Fotó: Rajki Judit)

Támogattuk a beruházásokat is, Orosháza önkormányzata is hozzájárult a parkolási gondok enyhítéséhez, a kórház udvarán épülnek majd új parkolók. Erre már csak azért is nagy szükség van, mert várhatóan márciusra valósulhat meg az az elképzelés, melyen szintén sokat dolgoztunk az elmúlt hónapokban: a szakrendelőben, a védőnők mellett kapnak helyet a gyermekorvosok és az iskolaegészségügy. Ez az egységesítés nagy könnyebbséget jelenthet a gyermeket nevelőknek, ezért is támogattuk 20 millió forinttal. A vállalkozó háziorvosokat és a védőnőket pedig azzal tudtuk segíteni, hogy kedvezményt kaptak a helyi iparűzési adóból, az idei évre tekintve pedig teljesen mentesülnek alóla.

– A szociális központra térve: évek óta probléma, testületi üléseken többször volt már téma az idősotthonok állapota, a felújítások szükségessége. Ezen a téren mikor várható előrelépés?

– Mire megjelenik ez az interjú, talán le is zárulnak a Platán Idősek Otthonában mintegy 6 millió forintból végzett munkálatok. Időszerű volt a lakóterek bővítése, és a fürdő korszerűsítése is a Teréz utcai otthonban lakó időseink kényelme érdekében.

Itt azonban nem állhatunk meg, bőven van még teendő az idősgondozás és az idősek otthonainak felújítása terén. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden ellátott a legjobb szolgáltatást vehesse igénybe és a lehető legjobb életszínvonalat biztosítsuk. Ennek érdekében keressük a pályázati lehetőségeket.

Bevezettük a napi ötszöri étkezést, a tavalyi év volt az első teljes esztendő, amikor már tízórai és uzsonna is járt időseinknek. Ki kell emelni azt is, hogy nem emelkedtek a térítési díjak, úgy hiszem, ez is nagy segítséget jelent. Azt gondolom, hogy az elmúlt évben jól vizsgázott Orosháza szociális ellátó rendszere, és igaz ez a januári kemény fagyok idejére is. Nem hagytuk magukra az otthontalanokat, gondot fordítottunk a tanyavilágban élőkre, de éppen ilyen fontos a 15 éves múltra visszatekintő Vadvirág klub, mely a fogyatékkal élő embertársaink fontos intézménye. Minden elismerést megérdemelnek a szociális szférában dolgozók, akik rendkívül fontos, ám meglehetősen nehéz munkát végeznek. Jómagam is ezen a területen tevékenykedtem évekig, tudom, hogy mekkora szükség van erre a munkára, és ezt az önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszik is meghálálni.

– Az idősgondozásra visszatérve. A kistérségi társulás jelzőrendszeres házi segítségnyújtást üzemeltet a társulási településeken. Orosházán van várólista, vagy minden igénylésnek eleget tudott tenni a társulás?

– Valamennyi igényt teljesítette a társulás, persze, bármikor érkezhet újabb kérés. Igen hasznos ez a rendszer, az otthonaikban egyedül élő idősek biztonságát szolgálja, és bizony volt, hogy már életet is mentett. Éppen ezért tartottuk fontos, hogy az önkormányzat is részt vállaljon ebből a feladatból, ezért 54 darab készüléket vásároltunk saját forrásból, ezek működtetési költségeit is fedezzük. Ezzel az 54 darabbal kiegészülve Orosházán összesen 106 készülék szolgálja az időseink biztonságát.

– Az idősek mellett sok orosházi családnak is segítségre lehet szüksége nehéz helyzete miatt. Mekkora forrást fordított erre a város a tavalyi évben? Hogyan próbáltak segítő kezet nyújtani, hogy ne maradjon éhen egy gyermek sem, vagy ne fázzon senki?

– Arra törekszünk, hogy aki az önkormányzathoz fordul segítségért, az meg is kapja. 2016-ban több lehetőségünk volt segíteni a nehéz helyzetbe került orosháziakon, mint az azt megelőző évben: mintegy 80 millió forintot fordítottunk a rászorulók támogatására. Többek között a lakhatás, a gyógyszer- vagy tűzifavásárlás költségeit támogattuk, vagy éppen a gyermekétkeztetésben nyújtottunk segítő kezet. Partner ebben a kormány, hiszen intézkedései a rászoruló alacsony jövedelmű családok, munkavállalók számára előrelépést jelent. Előremutató, hogy a legalacsonyabb keresetű családok jövedelmében nagy mértékű előrelépések várhatók 2018-ban a családi adókedvezmények és a minimálbér tervezett növekedése miatt.

Hosszú távon, az itt élőkért

– Milyen mozgástere van Orosházának a 2017-es évre tekintve. Jövő pénteken testületi ülés, melynek egyik legfontosabb témája a költségvetés lesz. Melyek a fő számok?

– Nem több a mozgásterünk, mint a tavalyi évben volt. A működési költségeket tekintve mintegy 1,7 milliárd forinttal számolhatunk, és hozzávetőleg ugyanennyi fejlesztési résszel, de ez év során derül majd ki. Arányaiban azonban módosul a költségvetés, mivel Orosháza adóerőképessége emelkedett. Tavaly ez a mutató 32 ezer ft/fő alatt volt pár forinttal, most fölé ment, ennek eredményeképpen 127 millió forinttal csökken az állami normatíva, hiszen ennek mértéke függ a települések adóerőképességétől. Tehát ez egyrészről örömteli, hiszen az emelkedő iparűzési adó befizetések azt mutatják, hogy fellendülőben a helyi gazdasági élet. Másrészről viszont ez automatikusan kevesebb központi forrást jelent számunkra, így a keretösszeg, amiből gazdálkodhatunk nem változott mérvadóan. Örömmel vettük a nagy cégek, mint például a Linamar beruházási elképzeléseit, hiszen ezek hatása hosszú távon érezhető lesz városunkban. Olyan alapok megteremtéséért dolgozunk, mely megbecsüli a helyi gazdasági szereplőket. Ugyanakkor mindig közbejönnek rajtunk kívül álló események, most például a madárinfluenza, ami befolyásolhatja a tradicionális orosházi iparágakat.

Nagyon nehéz egyébként elkészíteni egy költségvetést, hiszen az igények mindig sokszorosan meghaladják a lehetőségeinket. Döntéseket kell hoznunk, hogy mire, mennyit fordítunk, szem előtt tartva, hogy a legfontosabb cél a kötelező feladataink ellátása, intézményeink biztonságos működtetése.

Ezt a célt tavaly megvalósítottuk, és azon leszünk, hogy idén is így legyen. Ez nem kis munka, sok lemondást és áldozatot követel minden érintettől, hogy megszülessenek a kompromisszumok, ezért köszönettel tartozom.

– Maradva 2017-nél. Milyen célkitűzés szerint dolgozik majd ebben az évben?

– Ugyanazon cél szerint, amiért tettem előző évben. Orosháziként, településvezetőként azon vagyok, hogy a városunk továbbra is élhető, szerethető település legyen, hogy a fiatalok itt képzeljék el a jövőjüket, találják meg számításaikat, és hogy időseink úgy érezzék, nem maradnak egyedül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.