- hirdetés -

A város összes kórusa felvonult a karácsonyi hangversenyen a művelődési központban, december 19-én. Volt olyan gyerek, akinek ez volt az első fellépései egyike, a felnőttek között énekelt olyan is, aki fél évszázada kezdte. Az ünnepvárás hangulatát klasszikusok és egyházi énekek segítették. Gyermek- és felnőtt torkok vezették a hallgatóságot egy olyan úton, amelytől mindenki gazdagabban távozott.

Az advent idején, Orosházán jellemzően megnő a hangversenyek száma. Erre az időszakra időzítik koncertjeiket azok a közösségek, amelyek a zenéléssel foglalkoznak. Hangszeres és énekes együttesek lépnek közönség elé, így segítve a várakozás idején a lelki töltekezést. A fellépőknek, az érintett családoknak mindig izgalom, a hallgatóságnak öröm.

Összeállításunkban a kórusokra fókuszálunk, hiszen két felnőtt kórus külön is hangversenyt adott, a többiek felléptek a december 19-i hangversenyen.

A városi karácsonyi kórushangverseny mindig egy kicsit arról is szól, hol tartanak a kórusok, ki hogyan teljesít. Mindenki a legjobbat akarja, ragyogni a képzeletbeli karácsonyfa díszeként.

A több éves rendhez képest idén személyi változások is voltak, így ebből a szempontból is izgalmas volt az esemény. Általánosságban elmondható, hogy a felnőtt kórusoknál több olyan arc is van, aki feltűnik több együttesben is: besegítenek egymásnak. Létezik tehát egy kapcsolat a csoportok között. Továbbá igaz minden kórusra, hogy vezetőik nagy lendülettel viszik a művészeti munkát, a galéria fotói is igazolják, mennyire sokat beleadnak a vezénylésbe.

Az eseményen köszöntőt mondott Dávid Zoltán polgármester, aki Bojtor István alpolgármesterrel együtt a felkészítőknek az ajándékokat is átadta.

A Czinások indították az estét csodás szavalatokkal (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
A Czinások szavalói (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A Czina iskola diákjai verssel indították az estét, Kaminszkiné Vígh Zsanett tanárnő felkészítésében.

A Vörösmarty iskola Kicsinyek Kórusa nemcsak énekhanggal, furulyaszóval is bizonyította a sok gyerek tehetségét. Karnagyuk az újonc Pörnekiné Csige Eleonóra, aki már tavaly év 2. félévében bekapcsolódott a felkészítői munkába. Gyerekkórussal ez volt a bemutatkozója, korábban kórusok zongorakísérője volt, ill. az adventista egyházi, felnőttkórust dirigálhatta férje, Pörneki Attila mellett.

Színpadon a Kicsinyek Kórusa a Vörösmarty iskolából (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Színpadon a Kicsinyek Kórusa a Vörösmarty iskolából (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A Kicsinyek Kórusától az előző tanév végén búcsúzott Kardosné Bánhidi Éva, aki 14 évig sikerrel vezényelte, nevelte őket. A művészeti iskola pedagógusa azonban a tanítás mellett az igazgatóhelyettesi feladatok mellett úgy ítélte meg, az egész embert kívánó feladatot átadja.

És bár sorrendben a zárószám volt a Vörösmarty másik kórusáé, kötődik ide, hogy Pörneki Attila vezényelte a Kodály Kórust. Makó Ildikó betegsége miatt az ősz folyamán bekapcsolódott a felkészítésbe is, harmadikként Dávidné Barta Szilvia tanárnővel.

A Kodály Kórus is bemutatta tudását (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
A Kodály Kórus is bemutatta tudását (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Örömmel hallhatták a jelen lévők, hogy sikerült felkészíteni a közel száz fős kórust, melynek fellépésén közreműködött Szénási Anikó tanárnő.

A Székács Kórus az evangélikus iskola énekes diákjait fogja össze, önálló egységet képezett műsoruk Domjánné Szólik Anikó vezetésével. A hangszeres kíséret itt is jelen volt, közreműködött Palacsik János.

A Székács Kórus diákjai is elvarázsolták a közönséget (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
A Székács Kórus diákjai is elvarázsolták a közönséget (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A református iskola kórusa Kiss Gabriella tanárnő vezetésével áll színpadra, pontosabban kórusdobogóra, zongorakísérőjük Tamás Tibor volt. Nemcsak a piros fellépő blúz miatt könnyebb emlékezni rájuk, de sok lelkes gyermekarc is kötődik színes előadásukhoz.

Pirosban, mosolyogva a református iskola kórusa (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Pirosban, mosolyogva a református iskola kórusa (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Az Eötvös katolikus iskola ismét izgalmas szín volt a palettán azzal, hogy felnőttek és gyermekek vegyeskarára jellemző hangzást nyújtottak, Sitkei Katalin tanárnő vezetésével. Közreműködött Jeszenszky-Paulovics Bianka óvodapedagógus és Tóth Sándor tanító.

Gyerekek és felnőttek együtt az Eötvös katolikus iskola kórusában (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Gyerekek és felnőttek együtt az Eötvös katolikus iskola kórusában (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A Szokolay Bálint Madrigál Kórus ebben az időszakban immár másodszor adott hangversenyt Mosolygó Miklós karnagy vezetésével. A katolikus templomban december 17-én is énekeltek, ahogy már évek óta. Különleges évfordulóra is figyelhetünk a csoportban: idén 50 éve, hogy Makray Éva a Madrigálban énekel. Kórustársai nevében is kívánunk neki jó egészséget a további énekléshez!

A Szokolay Bálint Madrigál Kórus is komoly darabokkal érkezett (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
A Szokolay Bálint Madrigál Kórus is komoly darabokkal érkezett (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Az evangélikus Vivit kórus a másik felnőtt csoport, amely bemutatkozott, Kőszegi-Németh József vezetésével. Hangszeres közreműködőik: Lestyán Mihályné, Fábiánné Kálnai Katalin és Schinkel Thomas.

Az evangélikus Vivit Kórus is összeállt az alkalomra (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Az evangélikus Vivit Kórus is összeállt az alkalomra (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Az esemény zárásaként minden gyermekkórus felvonult, és a közönség tapsa nyomán, kétszer is elénekelte a Dicsőség, mennyben az Istennek kezdetű éneket. Másodjára felváltva a közönséggel, mindenkit irányított Pörneki Attila.

Minden énekes a színpadon - a fináléban áradt az ének (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Minden énekes a színpadon – a fináléban áradt az ének (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Egy harmadik felnőtt kórusról is szólni kell: az adventista egyház Békés-Csongrád Megyei Kórusa a Zombai utcai gyülekezeti házban tartotta hagyományos hangversenyét Pörneki Attila irányításával. Az egységes hangzású kórus szépszámú érdeklődőt vonzott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.