- hirdetés -

Trombitával, dobbal, kereplővel, házilag barkácsolt hangszerekkel indultak el az Eötvös József Katolikus Általános Iskola diákjai az intézmény elől február 8-án. Farsangi mulatságuk részeként a hagyományos télűzéssel – hangoskodással, énekekkel – indították a napot. Útjuk végeztével, amikor az emberek azt gondolhatták elcsendesedik a város, az óvodások is kivették részüket a mókából, kiszebábjukkal és hangszereikkel az óvoda épületét járták körül.

– Ma tilos csendben maradni, halljam a hangotokat! – kiáltotta B. Nagy Orsolya tanárnő az Eötvös iskola tanulóinak február 8-án reggel 9 órakor. A diákok – és az őket kísérő pedagógusok is – a kérésre mindent bevetettek, amivel csak zajt tudnak csinálni. Kiáltottak, fújták a trombitát, majd farsangi dalokat énekelve indultak el a katolikus templom irányába.

– Furcsa ez a hangoskodás az iskolában, hisz alapvetően mindig azt kérjük a diákoktól, hogy csendben legyenek. Azonban mivel ma farsang van, minden fordítva van. Ma reggel az iskolától indulva érintettük a templomot, majd a főteret, mielőtt visszamentünk volna. Az éneklés és csujjogatás után az alsósok jelmezversenye veszi kezdetét, míg a felsősök osztálytermeikben bulizhatnak. Délután mindezt egy farsangi gálával koronázzuk meg, aminek az idei témája a 80-as és 90-es évek, így egy retro hangulat uralkodik majd el a csarnokban – mondta B. Nagy Orsolya.

A diákok egyébként mindig várják a farsangot. Az elmúlt két évben csak az iskola körül sétáltak hangoskodva, azonban – ahogy a tanárnő fogalmazott –, mivel már ilyen jól megy nekik, így úgy gondolták kihozzák ezt a városba is. Miután a diákok elcsendesedtek, az óvodások zendítettek rá télűző hangoskodásukra. Az Eötvös József Katolikus Óvodában minden évben hagyomány, hogy egy kiszebábut visznek az épület körül, melyet aztán a régi szokásokhoz hűen el is égetnek.

– Több hete készülünk már az óvodásokkal a farsangra, de ebben a két napban, ma és holnap fog kicsúcsosodni mindez. Először elűzzük a telet, elégetjük a kiszebábut, majd holnap a jelmezes farsangot rendezzük meg. Egy táncházzal indítunk, valamint fánkkal is készülünk a gyerekeknek. Az óvodásaink nagyon szeretik ezt az időszakot, élvezik, hogy kicsit rosszalkodhatnak és kibújhatnak a bőrükből – fogalmazott Szőke-Molnár Csilla, óvoda-vezető.

A gyerekek a kiszebábuval együtt a busómaszkjukba rejtett rossz tulajdonságaikat is elégették. A télűzés pedig úgy tűnik nagyon jól sikerült, hisz ahogy megjelentek a kiszebábu hamvai, úgy a nap is rögtön kisütött.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.