- hirdetés -

Az elmúlt napokban történt agyhártyagyulladásos megbetegedések miatt az interneten számos hír szárnyra kapott. Az ÁNTSZ a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében közleményt adott ki.

Mint ismert, egy fiatal gimnazista halt bele a fertőző agyhártyagyulladásba. A fiú egyik évfolyamtársa szintén e betegség gyanújával került kórházba, de róla kiderült, hogy rosszullétét csak egy téli vírusos fertőzés okozta, és már haza is engedték. Múlt héten pedig egy újabb fiatal került kórházba, akinél szintén kimutatták a laborvizsgálatok a súlyos betegséget, intenzív ellátást kap.

Az RTL Klub Híradójának kedden az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) elmondta: „Nincs járvány, mert nincs több fertőzés a korábbi évek átlagánál, idén 47 megbetegedést diagnosztizáltak. Az Epidemiológiai Központ adatai szerint tavaly 36 ember kapott fertőző agyhártyagyulladást Magyarországon, közülük kilencen hunytak el a betegség következtében.”

A megbetegedések óta számos hír terjed az interneten és a híradásokban a betegséggel kapcsolatban, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ a sajtóban megjelent hírekre reagálva a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében az alábbi közleményt adta ki.

A betegség lappangási ideje 2-10 nap

A meningococcus fertőzést a hasonló nevű baktérium okozza, amelynek az ABC betűivel jelölt csoportjai ismertek. A betegség előfordulása földrajzi helyenként változó. Magyarországon évente 50-70 megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek valamint a 15-24 éves fiatalok között a leggyakoribb. A meningococcus baktérium a nyál közvetítésével terjed, azonban átadásához szoros kontaktus szükséges. (pl. csókolózás, vagy gyakori ismételt kontaktus, zsúfolt együtt lakás, együtt alvás).

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás illetve vérmérgezés (szepszis) képében. A vérmérgezés órák alatt kialakulhat és igen gyorsan halálhoz vezethet.

A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, vizsgálatát és kezelését kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosít a lakóhely szerint illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya/ügyelete.

Mit tehetünk a meningococcus-betegség megelőzésére?

A meningococcus öt csoportja (ABCWY) ellen van hatékony védőoltás. A 25 éves kor alatti korosztályt és ezen felül a hajlamosító alapbetegségben (léphiány, stb.) szenvedőket, utazókat javasolt oltásban részesíteni. Az oltási séma korosztályonként és oltóanyagonként változik. A hatékony védelem helyesen alkalmazott oltási sorozattal (alapimmunizálás) és ismétlő oltással érhető el. Külön oltóanyag áll rendelkezésre a baktérium B illetve C szerocsoportja ellen valamint kombináltan az A,C,W,Y szerocsoportok ellen.

A védőoltás különösen ajánlott a csecsemőknek, zárt közösségekben élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek (pl. bentlakásos iskolák, nevelőotthonok, kollégiumok). Ajánlott továbbá a vakcina olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt a betegség fokozott kockázatának vannak kitéve (pl. léphiányosok).

A meningococcus elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyagot a háziorvos, házi gyermekorvos írja fel receptre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.