- hirdetés -

Nógrád után Békés megye a leginkább magára hagyatott térség. Ez volt a fő megállapítása a Jobbik elnökének, miután eltöltött egy napot Orosházán. Vona Gábor azonban országos témában is megnyilvánult, itt jelentette be, mi a következő lépése a Fidesszel folytatott üzengetésnek az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvények ügyében.

Reggel Gádoroson indult, majd az orosházi piacon folytatódott Vona Gábor napja november 23-án. A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke részt vett a párt helyi alapszervezetének ruhaosztásán, ám az érdeklődők egy részét nem a ruha, hanem a pártelnök érdekelte. Azonnal “le is támadták” már a kapuban, és nekiszegezték kérdéseiket és panaszaikat.

Vona Gábor érkezése a piactérre (Fotó: Rosta Tibor)
Vona Gábor érkezése a piactérre (Fotó: Rosta Tibor)

Többségében Jobbik szimpatizánsok és arra járó érdeklődők voltak jelen, de akadt olyan idős hölgy is, aki fennhangon árulónak nevezte Vonát, össze is szólalkozott a helyi jobbikosokkal. Amikor megkérdeztük tőle, miért tartja árulónak, konkrét választ nem kaptunk, csak odébbállt, és folytatta a beszólogatást.

Áderhez fordult az alaptörvény-módosítás miatt

A pártelnök kora délután országos sajtótájékoztatót tartott a Jobbik helyi irodájában, ahol a kötelező betelepítési kvótáról szóló alaptörvény-módosításról és a letelepedési kötvényekről szóló vitáról beszélt, amiben szerinte patthelyzet alakult ki, amivel valamit kezdeni kell. Emlékeztetett, a Fidesz és Orbán Viktor nem volt képes arra, hogy a betelepítési kvótáról szóló alaptörvény-módosításhoz az egyetlen feltételüket, a letelepedési kötvény megszüntetését elfogadja, ezért a Jobbik november 8-án nem vett részt az alaptörvény-módosításáról szóló döntésben, fenntartva azt, hogy ők szeretnék ezt módosítani, ha a feltételük teljesül.
– A héten lényegében szóról szóra ugyanazt terjesztettük be, mint amit Orbán Viktor, egy mondattal kiegészítve, ami tartalmilag alaptörvény ellenessé tenné a letelepedési kötvényeket. Ezt azonban az Igazságügyi Bizottság még napirendre sem vette, ami botrányos. Ebből is látható, hogy a kormánypártok számára az alaptörvény-módosítás nem is annyira fontos, mint ahogy ezt a népszavavás előtt és után hangoztatták – fogalmazott Vona.

Vona Gábor és dr. Szabó Ervin sajtótájékoztatón számolt be a nap eseményeiről (Fotó. Rosta Tibor)
Vona Gábor és dr. Szabó Ervin sajtótájékoztatón számolt be a nap eseményeiről (Fotó. Rosta Tibor)

Hozzátette, a témát fontosnak tartja, így nem szeretné, ha az parlamenti vitába süppedne, ezért levélben kereste meg a köztársasági elnököt, amiben arra kéri, avatkozzon be, vesse latba tekintélyét és mozdítsa ki ezt az ügyet a jelenlegi holtpontról. Hangsúlyozta, eddig egyszer beszélt Áder Jánossal, de most úgy érzi, itt az ideje a következő találkozónak.
– Van egy javaslatom, de ezt előbb vele szeretném megbeszélni, nem a sajtón keresztül kívánok neki üzenni. Mint a legerősebb ellenzéki párt vezetője, azt szeretném, hogy négyszemközt egyeztessünk erről a kérdésről, és ezután fedem fel a javaslatot – fogalmazott Vona Gábor.

“Az embereknek a saját megélhetésük a fontos”

A Jobbik elnöke ezután a párt helyi tagjaival a városban tett sétát, délután pedig sajtótájékoztatón értékelte a nap eseményeit az OrosCafénak. Úgy fogalmazott, a Jobbiknak nem csak a választások előtt, hanem azok között is fontos Magyarország.
– Ezért folytatok országjárást, hetente két napot ezzel töltök. A Jobbik programja jó, de folyamatosan csiszolni kell, a valósághoz kell igazítani.

Ezt pedig az emberek mutatják meg a politikusoknak, ehhez beszélni kell velük, meg kell ismerni a véleményüket. Akikkel itt beszélgettem, azoknak elsősorban a saját megélhetésük, nyugdíjuk, fizetésük, családjuk, egészségük volt a fontos, és ez így is természetes. A politikának az a dolga, hogy olyan viszonyokat teremtsen, amiben az ember megélhetése, jövője biztosabb – fogalmazott.

Kiemelte, pláne fontos ez, amikor a magyar bérszínvonal és a nyugdíjak vásárló értéke az EU-hoz képest alacsony, és amikor éppen ezen okok miatt nagyon sokan hagyják el az országot.
– Azt tapasztaltam, hogy azok a problémák, amik országosan megjelennek, itt hatványozottabban jelen vannak. Mintha egy kicsit az országnak még sanyarúbb sorsú része lenne Békés megye. Ezt nem jó látni, ez ellen tenni kell, ezért készülünk 2018-ban kormányra kerülni, hogy ezekre is megoldásokat nyújtsunk – tette hozzá Vona Gábor.

A Jobbik helyi elnöke, dr. Szabó Ervin arról beszélt, most olyan emberek véleményét is megismerték, akik eddig nem nyilvánultak meg előttük.
– Az, hogy a párt elnöke Orosházára látogatott, sokat jelent a helyi szervezetnek. Emellett az, hogy egy ismert és hiteles országos politikus jött a városba, az embereknek hívó szó, ez bátorítást ad nekik, fel merik vállalni szimpátiájukat, és el merik mondani az őket foglalkoztató és őket érő problémákat, amiket máshol és másnak nem – fogalmazott dr. Szabó Ervin.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.