- hirdetés -

Újabb előrelépés történt az oktatás és a munkaerőképzés területén Dél-Békésben, egyéves előkészítő képzés indult a Kodolányi János Főiskolán helyi cégekkel történő együttműködés keretében.

A cél a felkészítés a műszaki felsőoktatásban zajló továbbtanulásra. A Dél-Békés Calendula IT Konzorcium keretében infokommunikációs program is indul Orosházán.

A hátrányos helyzetű térségben élőknek is jár a magas szintű képzés, annak érdekében, hogy a későbbiekben azt helyben kamatoztassák, növelve Dél-Békés megtartó erejét – vallják a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség tagjai. A hosszú hónapok munkájának köszönhetően újabb, évek óta fennálló problémát orvosolhatnak: egy éves előkészítő képzés indult a Kodolányi János Főiskolán annak érdekében, hogy a helyi cégek széleskörű ismeretekkel és tapasztalatokkal,
de diplomával nem rendelkező dolgozói bekerülhessenek a felsőoktatásba. A műszaki továbbtanulás érdekében matematika és informatika területén oktatnak. Az előkészítő program után a jelöltek a Dunaújvárosi Egyetem mérnök képzésében tanulhatnak.

– A Kodolányi János Főiskola több mint felsőoktatási intézmény, komplex feladataink vannak. Oktatási tevékenységünk alapvetően munkaerőképző, megtartó és akár idevonzó tevékenységet is jelenthet, ezért a jogszabályok adta lehetőségekkel élve, a cégeket megkérdezve próbálunk segíteni a térségnek, a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség tagjaként. Jelen esetben egy mérnökképző programról van szó Orosházán – emeli ki dr. Szabó Péter, a
főiskola rektora, hozzátéve, a képzéseket minden esetben az igényeknek megfelelően, helyi kollégák bevonásával, előre egyeztetett programmal bonyolítják le.

A Dél-Békés Jövőjéért Szövetség célkitűzése, hogy gyakorlatorientált és használható tudást adó oktatást biztosítson a térség számára. A Dél-Békés Calendula IT Konzorcium tagjaként központi feladatának tartja a munkáltatói igényeket is figyelembe vevő képzési rendszer kialakítását, elősegítve a felzárkózást.
– Több tízezer informatikusállás betöltetlen hazánkban, ez a terület lehet Dél-Békés egyik kitörési pontja. A cél, hogy olyan jövőképet nyújtsunk a komplex térségfejlesztési koncepció, a Calendula Terv által, mely a fiatalok térségben maradását biztosítja – emeli ki a szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Simonka György.

A székhelyét Orosházára áthelyező Kodolányi János Főiskolán rövidesen infokommunikációs program is indul minősített oktatókkal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.