- hirdetés -

Kilencedik alkalommal tartottak népdalköri találkozót a művelődési házban. A szervező az idén húszéves évfordulóját ünneplő Bokréta Népdalkör, a meghívottak pedig az immár szinte barátokként kezelt dalostársak.

A többszörös aranyminősítéssel bíró Bokréta Népdalkör kezdettől fogva nagyon fontos küldetést teljesít a népdal, a népzene hagyományainak megőrzésében, közreadásában, a közös éneklés élményének megosztásával. Ezt a tovább adást hivatott biztosítani a mai találkozó is – hangzott el a rendezvényen.

Célja a szakmai tapasztalatcsere, egymás munkájának megismerése, segítése, az együttműködés megerősítése, illetve a népdalokat, a népzenét kedvelő helyi közösségek, fiatalok és idősebbek aktivizálása.

Öt kontinens 80 országában élő magyarok kedvenc népdalait is elénekelte a Bokréta (Fotó: Vági Kata)
Öt kontinens 80 országában élő magyarok kedvenc népdalait is elénekelte a Bokréta (Fotó: Vági Kata)

Az Őszi szél fúj a hegyekből című rendezvényt a művelődési központ ügyvezetője, Lajti Tímea nyitotta meg, házigazdája Deák György, az intézmény munkatársa volt. Köszöntötte a vendégeket Szemenyei Józsefné Erzsike néni, a Bokréta Népdalkör művészeti vezetője.

Nyolc csoport, valamint szólisták léptek színpadra, és zsebelhették be a közönség tapsát énekükért a jó hangulatú rendezvényen, amely fehér asztal mellett, ebéddel, baráti beszélgetéssel zárult.

Fellépők:
Földvár Citerazenekar, Kurticsi Citerazenekar Nagyszénás – mindkettőnél művészeti vezető: Juhász Kálmán,
Búzavirág Népdalkör Pusztaföldvár – műv. vezető: Palyov Pál
Aranyvessző Népdalkör Nagyszénás – műv. vezető Meleg Istvánné
Zvolenszki Andrásné Orosháza – vers
Belvárosi  Népdalkör Hódmezővásárhely – műv. vezető: Czékmán Imréné
Alkony Népdalkör Mindszent-  műv. vezető: Klimó Lászlóné
Balla Tibor tekerőlant, Aranykalász Népdalkör Hódmezővásárhely – műv. vezető: Győri Sára
Bárdos István és Bárdos Istvánné Földeák – citera
Bokréta Népdalkör Orosháza – műv. vezető: Szemenyei Józsefné

Tánccal közreműködött az orosházi Csengettyű Néptáncegyüttes – művészeti vezetői; Farkas Ágnes és Móricz Bence, „Aranygyöngyös” és „Aranysarkantyús” táncosok.

Idén 20 éve kezdtek közösen énekelni a bokrétások (Fotó: Vági Kata)
Idén 20 éve kezdtek közösen énekelni a bokrétások (Fotó: Vági Kata)

A Bokréta repertoárjához adalékot is kaptunk: 2014-ben a Magyarok Világszövetsége internetes szavazást indított. 200 kedvelt magyar népdalt jelöltek meg, 5 kontinens 80 országában élő magyarok, 4 hónapon szavazhattak interneten keresztül. Ennek eredményét a Magyarok Világszövetségének IV. Világtalálkozóján ismertették.

Az első tíz dal: A csitári hegyek alatt, Tavaszi szél vizet áraszt, Elindultam szép hazámból, Csillagok, csillagok, Lovamat kötöttem piros almafához, Erdő mellett estvéledtem, Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő, Ősszel érik babám, De szeretnék hajnalcsillag lenni. Ezekből a népdalokból több helyszínen tartottak rendezvényeket „Ezer torokból” címmel.

Ebből a 10 dalból 7-et énekelt el a művelődési központ művészeti csoportja a műsorában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.