- hirdetés -

Megközelítőleg 190 ezer új igazolványt adott ki és juttatott el eddig az őstermelőkhöz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezek már alkalmasak arra is, hogy segítségükkel a vásárlók ellenőrizzék a termékek eredetét.

A papír alapú okmányok plasztikkártyára váltása idén januárban indult, szeptemberben azok az őstermelők kapták meg kártyájukat, akik július végéig megigényelték. Október 1-je óta pedig csak ezek érvényesek. Az új igazolvány öt évig hatályos, védett hamisítás ellen, ami nagyon fontos, mivel adathordozó is: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásában szereplő összes, az őstermelőre vonatkozó adat elérhető a hatóságok számára a kártya adattároló chipjén.

De nem csak a hatóságnak hasznos az új kártya.

A fogyasztók és a felvásárlók ugyanis nyomon követhetik általa a termék eredetét, mivel hozzáférhetnek az őstermelő legfontosabb adataihoz.
– Minden olyan információ rajta van, ami ahhoz kell, hogy például a piacon egy vevő megtudja, honnan származik a termék, az értékesítő saját maga termelte-e – emelte ki Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke hozzátéve, hogy a NAK nyilvános őstermelői adatok lekérdezését lehetővé tevő okostelefonos alkalmazása (egyelőre androidra) és internetes felülete már szeptember elejétől elérhető.

Segítségükkel a vásárló vagy üzleti partner le tudja kérdezni az őstermelő nevét, ellenőrizheti, hogy érvényes és hatályos igazolvánnyal rendelkezik-e. Az alkalmazás egyebek közt kilistázza az őstermelő által termesztett növények és az általa vadon gyűjthető termékek körét, továbbá azt is, hogy milyen állatokat tart, illetve milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet.

Az új kártyával az is célja a kamarának, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és a vásárlók közötti bizalmat. A NAK úgy véli, a rendszer a jogkövető őstermelők számára nem hátrányt, hanem kétséget kizáróan előnyt jelent, mert növeli a csalók kiszűrésének hatékonyságát.

Azok az őstermelők, akik igényelték, de valamilyen technikai ok miatt még érkeztek meg kártyáik, a kamara falugazdászaitól kaphatnak személyre szabott információt. Év végéig a mintegy 100 ezer régi, papíralapú igazolvánnyal rendelkező őstermelőnek is igényelnie kell az új kártyát, ha 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánja folytatni tevékenységét – tájékoztat a NAK.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.