- hirdetés -

A cél a mindenki számára ingyenesen elérhető testmozgás biztosítása, amihez a városban hét helyen kívánnak sportparkot építeni.

A közelmúltban döntött a pénzügyi bizottság, hogy a város pályázatot ad be a Kormány által kiírt Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programra. Ennek alapvető célja, hogy olyan közösségi tereket alakítsanak ki az ország minél több településén, ahol valamennyi korosztály aktívan töltheti el szabadidejét igényes szabadtéri létesítményekben.

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eszköze a mindennapos sportolás, melyet leginkább a könnyen hozzáférhető és ingyenes létesítményekkel lehet vonzóvá tenni. Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer a szabadidős sportban az úgynevezett „street – workout”, azaz a szabadtéren felállított testedző eszközök, parkok – „sportparkok” – használata.

Orosháza hét új sportparkra pályázott

A program szabályai szerint a település a lakosságszáma alapján igényelhet sportparkot, amely Orosháza esetében maximálisan 7 db lehet.
Néhány hónapja adtunk át egy ilyen parkot a Hajnal utca – Pacsirta utca sarkán, ami nagy népszerűségnek örvend. Ezért döntöttünk úgy, hogy pályázunk, legyen minél több ilyen park a városban – mondta Bojtor István. A sportért felelős alpolgármester kiemelte, a sportparkok helyszínének kiválasztásánál figyelembe kellett venni, hogy az iskolák sporttevékenységébe, a mindennapos testnevelésbe bevonhatók legyenek, a lakosok ingyen használhassák, és az önkormányzat fenntartásában levő sportlétesítmény működése összekapcsolható legyen a sportpark működésével.

A fitneszpark elemeit úgy állították össze, hogy minden izomcsoportot megmozgassanak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Egy fitneszpark már van a városban. Ha nyer a pályázat, újabbak épülhetnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A tervezett sportparkok helyszínei között sorrendet kellett felállítani.
– Ebben figyelembe vettük, hol van a sporteszközöknek alkalmas helyszín, hol van a közelben a legtöbb iskola, egyéb sportlétesítmény, hol éri el a legtöbb ember az eszközöket – emelte ki Bojtor István.

Orosházán a sorrend az alábbi: Ond utca (Diáktanya előtti park), Sziget utca (játszótér mellett), Ifjúság utcai park, szentornyai játszótér, Ibolya utcai játszótér, Dr. László Elek ltp., Mátrai Sándor Stadion.

A programon belül négyféle sportparkot építenek, amik a minimális alapterületben és eszközszámban térnek el egymástól. A legkisebb „A” típusú park 40 négyzetméter alapterületű és minimálisan 5 eszközt, míg a legnagyobb „D” típusú park 150 négyzetméter alapterületű és minimálisan 15 eszközt tartalmaz. Valamennyi sportpark talajburkolata gumiborítás. Orosházán a Dr. László Elek lakótelepre “A” típusút, míg a többire “D” típusút, azaz a legnagyobbat tervezik.

A sportparkokat vissza nem térítendő támogatásból lehet megvalósítani, ami az önkormányzat tulajdonába kerül. Az rendelkezésre álló tervezett keretösszeg országosan 1,5 milliárd forint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.