- hirdetés -

Békés megyében, így Orosházán is befejeződött a nyári aratás, a gazdák a tavalyinál némileg gyengébb évet zárhatnak. Ennek fő oka, hogy a legnagyobb területű búza ugyan jó átlagot produkált, de a termés jelentős része nem éri el az étkezési minőséget.

Őszi búzát Békés megyében megközelítőleg 95 ezer, Orosháza környékén 4500 hektáron vetettek idén, az átlagtermés 5-5 és fél tonna lett. Amint azt Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke elmondta, ez nagyon jónak számít, a minőség és a felvásárlási ár azonban már nem mutat ilyen pozitív képet.
– A betakarított búza 35-40 százaléka csak takarmány, tehát nem malmi minőségű, ami mellett súlyos gond az is, hogy a gabona ára mintegy 15-20 százalékkal alacsonyabb a június elejinél és pillanatnyilag nem is látszik, hogy hamarosan emelkedést várhatnánk – vázolta a problémákat az elnök.

Ennek okát elsősorban az export akadozásában látja Horváth József kiemelve: a megtermelt búzából 2-2 és félmillió tonnát külföldre kell eladnunk ahhoz, hogy a raktárak kapacitása elegendő legyen.

Nem csak búzából lett sok, hanem szalmából is (Fotó: Pirer Katalin)
Nem csak búzából lett sok, hanem szalmából is (Fotó: Pirer Katalin)

– Bár az amerikai betakarítás még nem nyomja a piacot, mert nem végeztek vele, Ukrajnában és Oroszországban viszont hozzánk hasonlóan befejezték az aratást, így a világ és Európa kereskedői a Fekete-tengeri kikötők közelsége, a vízi szállítás lehetősége miatt elsősorban az ő búzájukat vásárolják. A magyar gabona piacra jutását ugyanakkor hátráltatja, hogy mi főként tengelyen tudunk exportálni, a Dunai szállítás is ahelyett, hogy fejlődött volna, visszaesett, a nyakunkon lévő búzatömeg pedig alacsonyan tartja az árakat

Ezt erősítette meg Szollár Szabolcs, a Vegetáció Kft. ügyvezetője is. Nekik sikerült javarészt étkezési minőségű búzát aratniuk, az árak viszont jóval elmaradnak a várttól.
– Már a betakarítást megelőzően nagyon komoly csökkenést tapasztaltunk. Júniusban csaknem 20 százalékkal kínáltak kevesebbet tonnájáért a felvásárlók, mint tavaly. Most elég nagy a szórás, mázsánként olyan 3300 és 3800 forint közötti árakat látunk mi a piacon.

Nem adják olcsón, inkább tárolnak

Éppen ezért egyelőre nem is adják el, hanem több más orosházi gazdálkodóhoz hasonlóan tárolják a búzát abban bízva, hogy később emelkednek az árak. A repce esetében ilyen probléma nincs, annak a piaca jóval kiszámíthatóbb a gabonákénál, az átlagosan 3,2 tonnás termést már értékesítették.

A búza és a repce mellett jellemzően őszi árpát termesztettek még az Orosháza környéki és Békés megyei földeken, összesen 29 ezer hektáron. A teljes termés megközelíti a 152 ezer, az átlag pedig az 5,2 tonnát, ami jónak mondható, a 30 ezer forint körüli felvásárlási árak azonban itt is alacsonyak.

Még lábon várja a betakarítást a napraforgó és a kukorica, előbbi aratása a várakozások szerint szeptember, utóbbié október közepén kezdődik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.