- hirdetés -

A Múzeumok éjszakáján a Harangoskút legendáját pályázati forrásból valósította meg a múzeum: előadás és képregény született belőle. Részletek a közleményben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015–2016. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett a „Hazánk nemzeti kulturális örökségének megőrzését, a nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatására”, amelyen a Nagy Gyula Területi Múzeum is nyertes pályázatot nyújtott be NTP-MKÖ-15-0188 kódszámmal.

A pályázat célja a hazai nemzeti kulturális örökségének megőrzését, a nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ebben a pályázatban is a gyűjteményhez, a múzeum kutatásaihoz kapcsolódva készítettük el a projektet.

A Haragos kút legendáját dolgoztuk fel közösen, feltárva a történeti, néprajzi körülményeket. Két iskolával működtünk együtt, a Székács József Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziummal, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal. A projekt több elemmel is kiegészült, a projektben résztvevő tanulók önismereti tréningen, biblioterápiás tréningen is részt vettek, de foglalkoztak az információ és a kommunikáció sajátosságaival is, valamint egy közös kiránduláson jártunk a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Momentán Társulat egy előadásán is.

A két iskola diákjai két csoportban készítettek egy-egy produktumot a Harangos kút legendájából, az egyik csoport képregény formájában alkotta újra a történetet, míg a másik csoport dramatizálta és előadta a Múzeumok Éjszakája rendezvényünkön.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.