- hirdetés -

A program keretében hűtő- és fagyasztógépek cseréjébe száll be az állam a vásárolt berendezés energiaosztályától függően maximum 45 ezer forintig. Elsőként a nagycsaládosok és a nyugdíjasok pályázhatnak és nem árt igyekezni, ha valaki nyerni is szeretne.

Az országban elsőként az Észak-Alföldön nyílt meg a pályázati felület, július 4-én reggel, aztán pár órával később be is zárt. Annyian adták be a kérelmüket, hogy nem sokkal 13 óra után kimerült a forrás. Ahogy már írtunk róla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 500 millió forintos keretösszeget biztosít vissza nem térítendő támogatás formájában energiatakarékos háztartási nagygépek vásárlásához.

Meglátogattuk az egyik orosházi elektronikai szaküzletet, hogy lássuk, mi a kínálat hűtőkből.

Vannak kisebbek és nagyobbak, fehérek és színesek, alul- és felülfagyasztósak és az áruk is legalább ilyen sokféle. Ami a támogatás elnyerése szempontjából lényeges az az energiaosztály: az állam csak A+, A++ és A+++ jelzésű gépekre ad pénzt.
– A cél az, ahogy pályázók a régi, kevéssé hatékony, esetenként pazarló berendezéseiket cseréljék le új, modern, kicsi energiafelhasználású hűtőre, fagyasztóra vagy kombinált eszközre – mondja Oswald András ügyvezető.

A kiírás szerint a régi – még működőképes – berendezést le kell adni abban az üzletben, ahol az újat vásároljuk. Erre csak azokban van lehetőség, amelyek szerepelnek a pályázati rendszerben.

A készülékek energiahatékonysága a legfőbb szempont a pályázatok elbírálásánál (Fotó: Domján Róbert)
A készülékek energiahatékonysága a legfőbb szempont a pályázatok elbírálásánál (Fotó: Domján Róbert)

Az első lépés egy ügyfélkapus regisztráció, ezt követően lehet kiválasztani azt hűtőt vagy fagyasztóládát, amit meg szeretnénk vásárolni. Ennek az adatai kell megadni a pályázati felületen, amelyen azután a teljes ügymenet bonyolódik. Az üzletbe csak az alapvető személyes okmányokat kell magunkkal vinnünk.
– Ezeket viszont fel kell vinni elektronikus formában is – hangsúlyozza Oswald András. – tehát vagy be kell szkennelni vagy le kell fényképezni és úgy feltölteni a pályázati rendszerbe.

Az ügyvezető azt javasolja, hogy a pályázni kívánók az alap adatokat és a leadandó készülék paramétereit, amiket már most is tudnak, töltsék ki előre. Éppen azért, hogy a felület megnyitásakor már ne vesztegessék erre az időt és nagyobb eséllyel férjenek be a keretbe.
– Mert 11-én, hétfőn reggel 8 órakor, amikor megnyílik ez az egész rendszer, első körben a nagycsaládosoknak és a nyugdíjasoknak, akkor már csak be kell fejezniük a pályázatot – személyes okmányokat feltölteni, nyilatkozatot tenni stb. – és várni a visszajelzésre, hogy sikeres volt-e a vagy sem.

Ezt követően szerdán újra megnyílik a felület, akkor pályázhat a többi magánszemély. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kezdő keret pár óra alatt kimerül, de utólag felemelik, így nagy esély van arra, hogy még 13-án is benyújthatjuk a kérelmünket, mert lesz rá pénz.

A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető energia- és szén-dioxid megtakarítás figyelembevételével rangsorolják. A támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25.000 forint, A++ energiaosztály esetén 35.000 forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén legfeljebb 45.000 forint. A részletes pályázati útmutató ezen az oldalon érhető el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.