- hirdetés -

Megtöltötte a gyülekezet szombaton az orosházi evangélikus templomot két elhivatott fiatal lelkésszé szentelésének ünnepén. Az alkalom különlegességét a kettős avató mellett az adta, hogy a szolgálatukat megkezdő mindkét ifjú a Székács iskolából indult.

Az ünnepi istentisztelet alkalmából Gáncs Péter püspök prédikált, aki hangsúlyozta, hogy a lelkészi szolgálatnak nem szabad magányosnak lenni, mindketten bátran kérjenek segítséget a lelkésztársaktól és szeretettel gondoljanak vissza mentorgyülekezeteikre, ahová szintén bármikor fordulhatnak.
– Egymás lelkét hordozzátok, igen kell a másik, kell az, akivel meg lehet osztani gondokat, örömöket, kudarcokat, esetleg sikereket is – mondta Gáncs Péter hozzátéve, hogy szerinte mindkét jelölt számára ismeretlen a magány, hiszen mentorgyülekezeteikben, családi és baráti kapcsolataikban is egymás segítése, valamint a közös szolgálat a mérvadó.

Györkönyben és Nyíregyházán kezdik szolgálatukat (Fotó: Forgó Imre)
Ördög Endre igazgató-lelkész felavatja Szöllősi István Sándort (balról) és Kasza Gábort (jobbról) (klikk a képre a fókuszban galériához) Fotó: Forgó Imre

Erre és barátságukra gondolva választotta a két lelkészjelölt, Kasza Gábor és Szöllősi István Sándor az „és elküldte őket maga előtt kettesével” igét az avatásra.
– Ugyanabból a gyülekezetből indultunk, ugyanabból az iskolából és talán most csak ő az, aki ugyanazt érzi, meg talán egy picit megért. Nagy sürgés-forgás van itt körülöttünk, és én nagyon hálás vagyok ezekért az emberekért, mindenki hozzátett valamit ehhez a mai alkalomhoz – írta le érzéseit Szöllősi István Sándor, vagy ahogyan a többiek szólítják, SzIS.

SzIS Orosházán született és nőtt fel, óvodától gimnáziumig a Székács iskolába járt, 2009-ben kezdte teológiai tanulmányait. Türelmetlenül várja, hogy elinduljon szolgálata Nyíregyházán, mint gimnáziumi iskolalelkész.
– A jó lelkész az, aki folyamatosan kisebbedik. Láttam egyszer egy nagyon jó áhítatban egy nagyon jó illusztrációt, amint egy frissen avatott lelkész egy pici kis kereszttel a nyakában indul. Aztán eltelik 10 év, 20 év, 30 év és az a kereszt egyre nagyobb lesz, a lelkész pedig egyre kisebb. Magunkat kell megkisebbíteni és csak remélem, hogy én is olyan alázattal tudok viszonyulni ehhez a szolgálathoz, mint az illusztrációban szereplő kis pálcika ember lelkész.

Az úrvacsora liturgiáját már ők végezték (Fotó: Forgó Imre)
Az úrvacsora liturgiáját már ők végezték (Fotó: Forgó Imre)

Barátja és teológustársa, Kasza Gábor szintén orosházi származású, és ugyancsak a Székácsba járt. Elmondása szerint nagy hatással voltak rá az ott szolgáló lelkészek, hitoktatók, tanárok, az ő példájuk indította arra, hogy maga is a lelkészi hivatást válassza.
– Fiatalokkal és ugyanúgy idősekkel is szeretnék foglalkozni. Ez számomra nagyon fontos, hogy ezt a két korosztályt megszólítsuk és bevonzzuk a templomba. Úgy gondolom, a templom az a tér, ahol erre van lehetőség. Orosházán is ez a nagy templom szerintem nagyon sok fantáziát rejt és én ebben szeretném magamat kibontakoztatni – fogalmazott céljait illetően Kasza Gábor, aki szerint azzal lehet bevonzani a fiatalokat, ha a lelkész megmutatja, hogy miről is van a templomban szó, mi miért történik. Ha esetleg mindennek aktív részesei is lesznek a fiatalok, nem csupán passzív szemlélői, akkor sokkal könnyebben bejönnek majd – véli a szolgálatát hamarosan Györkönyben megkezdő lelkész.

Az eskütétel után a jelenlévő lelkészek személyes áldással bocsátották útra szolgatársaikat és azzal, hogy mindkettejüket bármikor szívesen látják itthon Orosházán és cinkotai, valamint soltvadkerti mentorgyülekezeteikben is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.