- hirdetés -

Az igehirdetés és a zene a legfontosabb az evangélikus gyülekezet tagjainak – derült ki az elmúlt vasárnapi istentiszteleten a templomban. A nyári szünet előtt a munkaév lezárásaként az ún. összegyülekezés napját tartották – tudtuk meg Ördög Endre igazgató-lelkésztől.

Ezen az alkalmon adtak hálát az egész évért, az istentisztelet után közös ebédet is tartottak. Hasonló módon csak a munkaév kezdetekor gyűlnek össze.
– Ezen a két vasárnapon nincsenek különböző kezdési időpontú, eltérő korosztályokat, rétegeket megszólító istentiszteletek (tipegő, családi, zenés, diák, stb.), ezeket az őszi alkalom után kezdjük meg és a nyárival fejezzük be. Mindenki a 10 órai főistentiszteletre érkezik, és a liturgiában többféle istentiszteleti forma sajátosságai jelennek meg.

Az igehirdetés, a zene és a közösség volt a legfontosabb idén a híveknek (Fotó: Rosta Tibor)
Az igehirdetés, a zene és a közösség volt a legfontosabb idén a híveknek (Fotó: Rosta Tibor)

– Általában van valami központi gondolata az alkalomnak, ez a központi gondolat az év elején az előretekintés, a tervezés, év végén a hálaadás, az összegzés körül formálódik. Idei hálaadásunkban egy különös értékelés, „közvéleménykutatás” ágyazódott az istentiszteletbe az alkalom elején mindenkinek kiosztott különböző színű papírszalagok segítségével. A gyülekezeti élet lényeges alkotóelemei, az igehirdetés, a zene, a lelki és a testvéri közösség közül kellett kiválasztani a jelenlevőknek a számukra idén legfontosabbat. Tanulságos  volt, hogy nagyságrendileg kb. a jelenlevők 2/3-a fele-fele arányban a zenét és az igehirdetést, 1/3-a ugyanígy a közösségi élet különböző megnyilvánulási formáit preferálták. Összegyülekezés napján minden résztvevőt egy ebédre, baráti beszélgetésre várjuk istentisztelet után a gyülekezeti házban – mondta el a részleteket Ördög Endre.

Június 25-én délelőtt 10 órakor lelkészavatás lesz a templomban. Gáncs Péter püspök Kasza Gábor és Szöllősi István Sándor lelkészjelölteket avatja.
– Nem csak a gyülekezet, hanem az iskola is ünnepel, hiszen mindketten a Székácsban végezték tanulmányaikat – emelte ki a lelkész.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.