- hirdetés -

Állami vezetők bérplafonja és állami földek. Erről szólnak a kérdések, amikhez tovább gyűjtik az aláírásokat az MSZP-sek. Az ellenzéki párt politikusa, Nyakó István szerint meglesz a kellő számú aláírás, és akkor nem csak ezekről a témákról, hanem magáról a Fideszről mondhatnak véleményt az emberek.

Sajtótájékoztatót tartott május 23-án a belvárosban a Magyar Szocialista Párt, ahol a “Lopásgátló népszavazás” elnevezésű országos aláírásgyűjtő kampányról esett szó

Fetser János MSZP-s önkormányzati képviselő elmondta, a választókerületben ők is gyűjtik az aláírásokat.
– Azt tapasztaljuk, hogy nem is igazából a kérdés a lényeg, az emberek azt kérdezik, hol lehet aláírni, hogy a Fidesz tűnjön el? – fogalmazott.

A párt országos politikusa, Nyakó István elmondta, eddig 150-160 ezer aláírást gyűjtöttek össze a két kérdéshez. Az első kérdés – amit Kész Zoltán független országgyűlési képviselő adott be – arról szól, hogy az állami vezetők maximum 2 millió forintos fizetést kaphassanak havonta.
– Nemrégiben 0,9 százalékkal emelték a nyugdíjakat és néhány ezressel tolták meg a munkabéreket, ezzel szemben 250 százalékkal emelték az állami vezetők bérét. Így például Matolcsy György, aki eddig 2 millió forintot keresett, most 5 milliót kap. Ha egy országban élünk, akkor együtt sírunk, együtt nevetünk. De úgy tűnik, a Fideszes urak valahol máshol, fent élnek – hangoztatta véleményét Nyakó István.

Nyakó István (j) szerint az emberek a Fideszről is véleményt mondanak az aláírással (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Nyakó István (j) szerint az emberek a Fideszről is véleményt mondanak az aláírással (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A másik kérdést Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő nyújtotta be az állami földek eladásának tilalmáról.
– Ez arról szól, hogy ne lopják ki a gazdák alól a földet, és ne adják oda Mészáros Lőrinceknek. A föld azé, aki megműveli. Az állami földek maradjanak azok birtokában, akik magukat, családjukat, közösségüket eltartják. De nem csak erről a két kérdésről van szó. Ez egy Fideszről szóló népszavazás lehet, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy az emberek a választások előtt így bő másfél évvel hogyan gondolkodnak: erre kapott felhatalmazást a Fidesz, vagy nem? Mit szólnak az oktatáshoz, az egészségügyhöz, a foglalkoztatás politikához, a Magyar Nemzeti Bank költéseihez, a kisvasutakhoz, a stadionok országához? Erről is lehet most népszavazást rendezni – fogalmazott Nyakó.

2017 januárjában lehet a népszavazás

Elmondta, a vezetői bérplafonról szóló kérdésben június 3-ig, az állami földekről szóló kérdésben június 27-ig kell összegyűjteni a 200 ezer aláírást országosan.
– Láthattuk, hogy a vasárnapi boltzárról szóló kérdésben a Fidesz előremenekült, nem várta meg, hogy a nép döntsön, maga vonta vissza a törvényt. A mostani kérdésekben akkor lesz népszavazás, ha meglesz a megfelelő számú aláírás, és a Fidesz nem vonja vissza ezeket a törvényeket. Meglátásom szerint ha a kellő számú aláírás összegyűlik, akkor legkésőbb 2017. januárjában az emberek véleményt mondhatnak a Fidesz politikájáról – fogalmazott Nyakó István.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.