- hirdetés -

A gazdák a növényvédelmi munkákkal hamarosan végeznek, de jön az újabb feladat: megvédeni a termést a kártevők ellen.

A tavaszi vetés után a város körül fekvő földeken még nagyban folynak a növényvédelmi munkálatok. Jelenleg a kukorica gyomirtását és búzák gomba betegségei elleni permetezésen dolgoznak gőzerővel a gazdák.

– A búzák és őszi árpák jelentős része már szépen kikalászolt, ezért a legfontosabb feladat a növények védelme a gombabetegségek ellen. Vadkár leginkább a napraforgó földeken tapasztalható eddig, de már a kukoricák, búzák és árpák szárain is feltűnnek a kártevők nyomai A vadkár mértékét jelentősen csökkenti a gazdák és vadászok közös együttműködése. Sok helyen villanypásztort és vadhálókat telepítettek, hogy az állatok ne rágják le a gyenge növényeket – fogalmazott Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke.

A növényvédelmi munkákat is végzik a gazdák (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A növényvédelmi munkákat is végzik a gazdák (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mivel Orosháza térségében nem volt jelentős fagykár a határban lévő növényeknél, egy másik probléma jelentkezett, mely nem kedvez a helyi gazdálkodóknak: a mezei rágcsálók elszaporodása. A gazdáknak rendkívül komoly feladat a rágcsálók elleni védekezés, ugyanis az irtásukra alkalmas vegyszereket betiltották, ezért más eszközökkel, például csapdákkal tudják csak felvenni a harcot ellenük. Ezzel a módszerrel -mivel a rágcsálók a talajban, járatokban közlekednek -nem sok, csak részleges sikert tudnak elérni a védekezés során.

Az elkövetkezendő hetekben a gazdáknak az aratásra is fel kell majd készülniük, emiatt a gazdakör tagjai gépszemléket és fórumot is tartanak majd. Utóbbit éppen szerdán, május 11-én, 17.30 órától a Pacsirta utcai volt Pártok házában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.