- hirdetés -

Orosházát és környékét ugyan elkerülte az áprilisi fagyhullám, de az ország több pontján mínusz 4, mínusz 5 fokot is mértek, így kevesebb termésre és bizonyos gyümölcsök árának emelkedésére kell felkészülni a gazdák szerint. Leginkább az eper, a kajszi, az őszibarack, a szilva, a szőlő és a meggy károsodott.

Eddig összesen több mint 1700 gazda jelentett be fagykárt, mintegy 9200 hektárnyi területen, – mondta el a napokban Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy pontos adatok május végére lesznek.

A mozaikszerű fagyás Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta leginkább, Békést szinte egyáltalán nem érintette.
– Az idei évben szerencsénk volt, minket elkerült a fagy, az őszibarackot csak a tafrina károsította, de azt sokszori permetezéssel meg tudtuk védeni, a fagyás ellen azonban nincsen jó védekezés – mondta el a 16 hektár gyümölcsöst művelő Majsai Kertészet vezetője, Majsai Balázs.

Orosházán nem volt fagy, így a barack is szépen fejlődik (Fotó: Rosta Tibor)
Orosházán nem volt fagy, így a barack is szépen fejlődik (Fotó: Rosta Tibor)

A gyümölcsösből 10 hektár őszibarack, 6 hektár pedig szilva és bár utóbbi jóval igénytelenebb, azért mindkettő fagyérzékeny, főleg a virágzás idején. A szakember szerint az idei gyümölcstermés fele is odaveszhetett, így akár 20-25 százalékos áremelkedésre is fel kell készülni.

A gazdáknak tizenöt napjuk van arra, hogy bejelentsék kárigényüket, a kompenzációt a gazdasági év lezárása után kapják majd meg akkor, ha veszteségük eléri a 30 százalékot. Minderre 24 milliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítési alapban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.