- hirdetés -

Miért adják bérbe a város szállodáját, és miért csak Rákóczitelepen korlátozták az üzletek nyitva tartását? Két kérdéskört boncolgatott a múlt heti testületi ülésről dr. Szabó Ervin Jobbikos képviselő.

A képviselő-testület április 29-i ülésén sok minden történt, de a 23 napirend közül kettő miatt tartott sajtótájékoztatót május 4-én dr. Szabó Ervin.

Miért nem kell a városi szálloda a városnak?

A Jobbikos önkormányzati képviselő elsőként az Alföld Gyöngye Hotel bérbeadását nehezményezte. Kiemelte, hogy a szállót működtető városüzemeltetési zrt. vezetője leírta az elmúlt 3 év adatait, és jelezte, hogy a szálloda jelenlegi állapotából további kapacitás bővülés nem várható, a fürdőtől való távolság nem vonzza a túlnyomórészt nyugdíjas vendégeket, és a légkondicionálást is teljes körűvé kellene tenni, ezért jelen működtetési körülmények között a hotel nyereségesen nem üzemeltethető.
– Ennek mentén az előterjesztés arról szólt, hogy szeptember 30-ig a város adja bérbe a hotelt egy külső vállalkozónak, ezt pedig a Fideszes többség meg is szavazta. A Jobbik szerint ez a döntés elkapkodott és szakmaiatlan volt, nem is támogattuk – hangsúlyozta dr. Szabó Ervin.

– Az egyik fő gond, hogy nem kaptunk a szálloda jövőképét felvázoló hatástanulmányt, enélkül pedig nem lehet felelősen dönteni. Úgy véljük, hogy a hotelnek városi üzemeltetésben kell maradnia, hiszen így lehet hosszú távon haszna belőle Orosházának – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban a Fideszes politikusoktól csak azt lehetett hallani, hogy milyen fejlesztések várhatók Gyopárosfürdőn. Megemlítette az új sportarénát, a fedett uszodát, a fedett műfüves pályát, a kalandparkot és a Kodolányi főiskola központjának Orosházára költözését.
– Ezek mind az Alföld Gyöngye Hotel mellett valósulhatnak majd meg. Ráadásul ha nyer a TOP pályázat geotermikus része, akkor a szállodát is rá lehetne kötni, és a rezsiköltség azonnal jelentősen csökkenne. Ezek a beruházások mind pozitív irányba vinnék a hotel forgalmát, így pláne érthetetlen, hogy ezt a hasznot miért egy külső vállalkozónak adnánk oda. Emellett az is érdekes, hogy egy vállalkozónak miért érné meg az üzemeltetés, ha a rezsi és az egyéb költségek mellett még a városnak fizetendő bérleti díjat is ki kell majd gazdálkodnia, ami a városi üzemeltetésnél értelemszerűen nem jelentkezik. Ezért indítványozzuk, hogy a hatástanulmány megismeréséig ebben a kérdésben ne lépjen tovább a testület – mondta a Jobbikos képviselő.

Ha ott nem nyithatnak ki, sehol se nyithassanak ki

A másik téma a rákóczitelepi üzletek éjszakai nyitva tartásának szabályozása. A testület arról döntött, hogy ebben a városrészben az üzletek és vendéglátó egységek 22 óra és reggel 5 óra között nem lehetnek nyitva.
– A főszabály szerint a kereskedő határozza meg a nyitva tartási időt, de az önkormányzat korlátozhatja az éjszakai nyitva tartást. Itt most ez történt, de számunkra kissé érdekes módon – mondta.

Kiemelte, a rendelet szellemiségének lehet létjogosultsága, hiszen mindenkinek joga van a nyugodt éjszakai pihenéshez. De feltette a kérdést, ha már hoznak egy ilyen rendeletet, akkor az miért csak Rákóczitelepre érvényes?

– Ezek szerint a város többi lakójának nem jár a nyugalom? A Jobbik álláspontja az, hogy ezt nem csak Rákóczitelepen, hanem az egész városban egységesen kellene szabályozni.

Az Orosházán lakók nyugalma, egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében mindenkire ki kellene terjeszteni ennek a rendeletnek a hatályát, és nem csak arra a 32 utcára – fogalmazott dr. Szabó Ervin.

Adódott a kérdés: ha a városban semmi nem lehetne nyitva 22 óra után, mit csinálnának a fiatalok hétvégente?Éppen ez a város egyik legnagyobb gondja, hogy a fiatalok elmennek innen, és vélhetően egy ilyen tiltó szabályozás csak még jobban élhetetlenné tenné számukra Orosházát.

Válaszul elmondta, ők nem azt akarják, hogy minden legyen bezárva éjszakára, hanem azt, hogy legyen rendesen és főleg az egész városban egységesen szabályozva a nyitva tartás.
– Azok az üzletek és szórakozóhelyek, amelyek teljesítik az előírásokat, maguk is tesznek azért, hogy ne legyen hangos a zene és ne legyen rendbontás, minden további nélkül üzemelhetnének, hiszen szükség van ezekre, a fiataloknak is kell a szórakozás. De még egyszer hangsúlyozom, az, hogy Rákóczitelepen tulajdonképpen zéró toleranciát hirdettek ebben a témában, nem korrekt – zárta a képviselő.

Kiemelte, utánanézett, és olyan szabályozást, hogy az csak egy városrészre vonatkozzon, az egész országban nem talált. Ahol korlátozzák az éjszakai nyitva tartást, az az egész településen egységes.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.