- hirdetés -

Sonkolyos Márta alkotott. Nem is akárhogy és nem is akármit. 39 orosházit rajzolt le, akiket ő fontosnak talált a város életében. De mit mondtak az érintettek?

Mondhatni ritkán lát ilyen tömeget a művelődési központ színháztermi előtere: zsúfolásig telt érdeklődőkkel április 21-én. Grafika és festménykiállítás nyílt, május 16-ig látható. Az alkotó Sonkolyos Márta tudatosan szervezte tárlatát az ünnepre.

A városalapítás évfordulója alkalmából a szülőföld iránti szeretet vezérelte a nyugdíjas köztisztviselőt, aki mögött évtizedes alkotói pálya áll, több kiállítással. A szervezésben mindig férje, Szilasi Horváth Tibor segítségére számíthatott.

Az alkotó, Sonkolyos Márta (Fotó: Melega Krisztián)
Az alkotó, Sonkolyos Márta (Fotó: Melega Krisztián)

A megfestett városrészletek, épületeken kívül 39 orosházi portréja került közönség elé.

A kiállító vallomása szerint olyan orosházi emberekről készítette a grafikákat, akik széppé, élhetőbbé tették értéket teremtő munkájukkal a múltunkat, vagy teszik ezt ma is a jelenben és reméljük, a jövőben is.

„A kiválasztott személyek az én szubjektív döntéseim. A bőség zavarában ez a sor közel sem teljes. Csak az vezérelt, hogy köztiszteletben álló, a hivatásában, munkájában az átlagnál többet adó személy legyen. Ebben a sorban, együtt vannak a különböző foglalkozások képviselői. Ők munkásságukkal a mi közösségünket gyarapították, gyarapítják, azaz napjainkat teszik élhetőbbé, szebbé.”

A sorozat nem teljes, az alkotótól megtudtuk, van egy lista a következő szereplőkkel, várhatóan 2-3 év múlva jöhet a második hasonló kiállítás. A hosszabb távú tervekre is van elképzelése a Szilasi Horváth házaspárnak: a város valamelyik közgyűjteményi intézményének adják majd a sorozatot, hogy egyben maradjon, mert így értéket képvisel a helytörténet számára is.

„Márti lételeme az alázat”

Rózsa Zoltán múzeumigazgató, maga is az egyik lerajzolt helyi hős, közvetlen hangnemet ütött meg nyitó beszédében, hiszen Mártika régi barátja. A város múltjáról is szolgált néhány érdekes adalékkal.

Rózsa Zoltán maga is a "megrajzoltak" között van (Fotó: Melega Krisztián)
Rózsa Zoltán maga is a „megrajzoltak” között van (Fotó: Melega Krisztián)

Az alkotóval kapcsolatban így fogalmazott:
– Aki ismeri Mártit, tudja jól, hogy lételeme az alázat. A művészet felé is a legnagyobb alázattal fordul. Alkotásai nem róla szólnak, mélyről belőle fakadnak. Így képes arra, hogy saját maga mestere legyen. Folyamatosan képzi magát, oktató filmeket néz, ha kell ötvenszer ugyanazt, és még akkor is képes a látottakon elcsodálkozni, új és még újabb impulzusokat szerezni. Örülni mindennek, ami szép, és meglátni mindenben a jót, és felhívni embertársainak figyelmét ennek fontosságára.

Az érintettek közül, akit megkérdeztem, mind elmondták: megtisztelőnek tartják, hogy a sorozatba kerültek. De hogy mit mondtak még, azt videón mutatjuk meg.

A megnyitó valódi társasági esemény lett attól is, hogy az Ilovszkyné Irénke süteményei illata lengte be a teret. Az örömszerzés ezen a téren is célba ért, ahogy a kiállító Sonkolyos Márta célja is ez volt. A műsort a művészeti iskola növendékei és tanárai adták, a tehetség egy másik területéről is ízelítőt adva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.