- hirdetés -

Immár Dr. V.-Balogh Katalin portréja is felkerült a sikeres életpályát befutó egykori gimnáziumi tanulók dicsőségfalára. Ő az első nő, akinek korszakalkotó munkásságáért Primus Inter Pares Díjat adott át a Vinculum Közhasznú Egyesület.

Megtelt a Táncsics gimnázium zsibongója április 20-án délután. Ekkor tartotta az idén 10 éves Vinculum Közhasznú Egyesület a Vinculum Szabadegyetem előadását, ahol Dr. V.-Balogh Katalin limnológus mutatta be az ökológiában fontos felfedezést jelentő kutatásainak eredményeit. A jelenleg címzetes egyetemi tanár 1977-től 1989-ig a toxikus nehézfémek akkumulációját, majd ezt követően napjainkig az oldott humintermészetű szervesanyagok ökológiai szerepét vizsgálta a Balatonban, hogy a még meg nem értett kérdésekre is választ adhasson.

– A Balatonban az oldott szervesanyagok kutatását az indokolja, hogy a legnagyobb befolyó a Zala folyó a Kis-Balaton tározók elárasztása óta ilyen anyagokat nagy mennyiségben szállít a tóba, melyek ökológiai szerepe jelentős. Szénforrások a baktériumok számára, illetve mivel elnyerik az ultraibolya sugárzást, a víz alatti fényklímát is megváltoztatják – mondta el a kutató.

A férfiak között is megállja a helyét Dr. V. Balogh Katalin (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A férfiak között is megállja a helyét Dr. V.-Balogh Katalin (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint kiemelte, előadása összeállítása közben rendkívül sokat gondolt az iskolában eltöltött évekre, a kollégiumra és a megboldogult Keller József igazgatóra, kinek nevét még a mai táncsicsos diákok is jól ismerik.

Előadása után Dávid Zoltán polgármester tartott rövid beszédet, melyben megköszönte a kutató példamutató munkásságát, majd Koszorús Oszkár helytörténész, Orosháza díszpolgára, az iskola egykori diákja átadta  a kutatónak a Primus Inter Pares Díjat, melyet először szavazott meg nőnek a Vinculum Közhasznú Egyesület jelölőbizottsága.
– Nem azért került fel a falra Dr. V.-Balogh Katalin portréja, mert nő, hanem a kimagasló életpályája és elért sikerei miatt. Sejtetni szeretném, hogy több hölgy is a jelölőbizottság látókörében van. Azt gondolom, hogy ez a falrész, melyen a Primus Inter Pares Díj tulajdonosainak portréi vannak, pár éven belül kevés lesz, viszont ez egy örömteli dolog. Ha az iskola tanulói sikeresek, akkor sikeres az iskola és sikeres a város is. A Primus Inter Pares Díj merítése örök időkig kifogyhatatlan marad, amíg ilyen diákok kerülnek ki a falak közül – hangsúlyozta Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.

A díjátadó után egy kötetlen beszélgetésre még a zsibongóban maradtak a Vinculum tagok, hogy felelevenítsék az egykori diákéletüket, elmeséljék egymásnak kedves történeteiket. A legközelebbi előadást Bella Rózsa Pilinszky-díjas grafikusművész tartja majd szintén a Táncsics gimnázium aulájában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.