- hirdetés -

Az orosházi múzsa jó sokáig várta, míg Sonkolyos Márta beleegyezett: találkozhatnak. Szilasi-Horváth Tiborné úgy élte le aktív élete nagy részét, hogy egyik szeme az órán volt mindig – ahogy fogalmaz. Fegyelmezetten, a megfelelés szabályai szerint dolgozott, az okmányiroda hivatali rendjéhez igazodva. Bár kreatív énje mindig megmutatkozott: a varrás, a lakásdekorálás, jártasság a textíliák világában mindig is árulkodott…

Nyugdíjhoz közeledett, amikor 10 évvel ezelőtt egy férjétől kapott festékkészlet kinyitott egy ajtót: festeni kezdett. Környezete biztatására megmutatta munkáit másoknak is. Számos képe van ismerősöknél, barátoknál. Szabálytisztelő ember, aki az alkotásban találta meg a szabadságot.

– Számomra az alkotáshoz elengedhetetlen, hogy kint és bent is rend legyen. Leülök a vászon elé, látom, hogy mi lesz rajta, megsimítom, aztán jön a „hegymenet”, a kínlódás, amíg megtalálom, hogyan is kerüljenek fel a színek. Amikor megmutatja magát a kép, felértem a hegyre, onnan megy minden magától. A férjem az első, akinek megmutatom, még órákig olyan felfokozott lelki állapotban vagyok, idő kell, hogy lenyugodjak  – meséli Mártika. Tájképek, csendéletek árulkodnak erről a folyamatról. A tempera után olajjal dolgozott, két éve a grafika irányába fordult. Interneten talált videóanyagokból tanul rendületlenül, autodidakta módon. Fényképekről fest, a tanult technikákat alkalmazva.

A városalapítás évfordulójára kiállítással jelentkezik Sonkolyos Márta (Fotó: Rosta Tibor)
A városalapítás évfordulójára kiállítással jelentkezik Sonkolyos Márta (Fotó: Rosta Tibor)

Férje, lánya és annak családja nagyon fontos számára, támogatást is tőlük kap mindenben, rengeteg örömet jelent neki unokája.

Első önálló tárlata 2013-ban volt, de kiállított Békéscsabán is. A nagy népszerűségnek örvendő amatőr alkotók őszi seregszemléje, amit a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete szervez, éppen az ő munkássága ihlette. Férje a szervezésben mindig is segítette, és az egyesület elnökeként szorgalmazta a hasonló cipőben járók bemutatkozásának lehetőségét biztosítani.

– Nagyon sok tehetséges ember van a városban, én csak egy vagyok közülük – hangsúlyozza Mártika. De szerényen hozzáteszi: nála az alkotás magányos műfaj, szívesen meghallgatja a véleményeket, de alkotó közösségben nem tud dolgozni.

A városalapítás évfordulójára egy kiállítással jelentkezik, amely 39 orosházi ismert ember portréját tárja a nagyközönség elé a művelődési házban. Izgalmas látványosság mindenkinek!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.