- hirdetés -

Ne adhassák el az állami földeket és maximum 2 milliót kereshessenek az állami cégek vezetői. Ezekről szeretne népszavazást az MSZP, amihez 200 ezer aláírás kell. Orosházán már megkezdték a gyűjtést.

Csütörtök délelőtt a piactér előtt pirosba öltözött aktivisták álltak a Magyar Szocialista Párt pultja mögött, és invitálták az embereket, hogy írják alá az íveket. Mindig volt érdeklődő, aztán van aki aláírta, van aki csak legyintett és távozott. Amíg ott voltunk, abban a fél órában a többség aláírta.

A helyszínen az MSZP helyi önkormányzati képviselője, Füvesi Sándor tartott sajtótájékoztatót. Úgy fogalmazott, pártja mindent elkövet azért, hogy a nép közvetlen módon véleményt nyilváníthasson, de szerinte a Fidesz-hatalom ezt ott akadályozza, ahol csak tudja. Egy ügyben viszont gyűjthetik az aláírásokat. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és agrárpolitikusa kérdését a Választási Bizottság fideszes delegáltjai ugyan nem támogatták, viszont a Kúria felülbírálta a Választási Bizottság döntését, így a következő kérdésben lehet népszavazás: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

– Láthattuk az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy Fideszes politikusok, családtagjaik, ismerőseik, jóbarátaik hogyan jutottak hozzá több száz, több ezer hektáros földterületekhez. Ezt szeretnénk megállítani – mondta Füvesi Sándor. – Mezőhegyes példája mutatja, hogy a sikeres tiltakozás eredményeképpen egy csapásra visszakoztak. Pedig Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, a haveri, baráti kapcsolatokon keresztül már ugrásra készen állt. A pályázatra korábban kiírt földrészleteknek majdnem a felét éppen a Simonka György családtagjai, barátai tulajdonában álló cégekhez kapcsolódó társaságok tagjai nyerték. Ha ez a népszavazás sikeres lesz, akkor a most a fideszes politikusokhoz, családtagjaihoz, ismerőseihez juttatott földeket is vissza tudjuk szerezni – fogalmazott az aláírásgyűjtés céljáról.

A párt a város forgalmas helyein gyűjti az aláírásokat (Fotó: Melega Krisztián)
A párt a város forgalmas helyein gyűjti az aláírásokat (Fotó: Melega Krisztián)

Az ellenzéki politikus hozzátette, ezzel a népszavazási kezdeményezéssel az MSZP egy nagyon széles társadalmi igény élére állt, és biztosak benne, hogy sikerül összegyűjteni a 200 ezer aláírást. Kiemelte, ebben a kérdésben helyi szinten az LMP és a PM mellett több civil szervezet és mozgalom is beszállt a gyűjtésbe.

A földárveréses mellett egy másik ívre egy újabb népszavazási kezdeményezésre is várják az emberek aláírását.
– Kész Zoltán, az MSZP által is támogatott országgyűlési képviselő kérdése arról szól, hogy az állami cégek vezetői havonta maximum bruttó 2 millió forintot kereshessenek. Aki ezt esetleg sokallaná, annak jelzem, hogy a Fidesz nemrég módosította a vonatkozó törvényt, és immár a többségi állami tulajdonú pénzügyi cégeknél – beleértve a Magyar Postát – havi ötmillió, az energiacégeknél négymillió, a többi társaságnál 3 millió forint is lehet a vezető beosztású munkavállalók bruttó alapbére – tette hozzá Füvesi Sándor. Hozzátette, ezen két kérdés mellett tovább gyűjtik az aláírásokat az MSZP fizetésemelést kiharcoló kezdeményezéséhez is.

Az aláírásokat utcai kitelepüléseken gyűjtik Orosháza forgalmasabb helyein, de a párt Bajcsy-Zsilinszky utcai irodájában is alá lehet írni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.