- hirdetés -

A 2014-2020-as programozási időszak pályázati struktúrája számos újítást tartalmaz, a szakma szerint átgondoltabb pályáztatás valósulhat meg. A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a finanszírozási rendszerek áttekintésében segít, és kiáll amellett a terv mellett, hogy a pontozási rendszerek vegyék figyelembe a kamarai tagságot.

Már az elmúlt ciklusban is egy átfogóbb pályázati rendszer kialakulását kísérhettük figyelemmel, azonban a mostani időszakban egy még átgondoltabb, minden részletre kiterjedő pályáztatás valósulhat meg. Ehhez kapcsolódik az a tény is, hogy egyszerűsödött a pályáztatás menete, minden folyamat elérhető online felületen, amely egy gyorsabb munkafolyamatot tud biztosítani – áll a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Kiemelik, a kis- és középvállalkozások fejlesztése jelenti egyértelműen a hosszú távú fejlődést, ezek pedig a GINOP program keretében valósulnak meg. Ezen programon belül 2700 milliárd forintot különítettek el országos szinten a 2014-2020-as ciklusra, amelyből 2000 milliárd forintra már idén kiírják a pályázatot. A szakemberek szerint a mintegy 50 féle pályázatból 38 féle vissza nem térítendő támogatásról szóló kiírás jelenik meg 2016-ban. Mivel Békés megye több térsége is kimondottan hátrányos helyzetűnek számít, ezért a programok elérhetőek lesznek a Békés megyei vállalkozásoknak.

A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a finanszírozási rendszerek áttekintésében tud segítséget nyújtani a vállalkozásoknak.
– Országos szinten a Kereskedelmi és Iparkamarának fontos szerepe lehet a vállalkozások pályázati lehetőségeinek tekintetében, a szervezeten keresztül biztosított lehet, hogy a szakma kellő súllyal jelenjen meg ezen a területen is, emiatt a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány is támogat minden ilyen törekvést. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vonatkozásában már korábban is plusz pontot jelentett a tagság, főleg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatainál. Így elképzelhető az is, hogy hasonlóan konstruktív funkciót tölthetne be a nem mezőgazdasági vállalkozások számára a Kereskedelmi és Iparkamarai tagság is. Ez több tekintetben már működik egyes pontozási rendszerekben, de a GINOP pályázatoknál még nem mutatkozik meg. Én a magam részéről tudnám támogatni, hogy a pontozási rendszerekben egységesen plusz pontokat érhessen a kamarai tagság. Ez azt jelentené, hogy a kamarai tagok nagyobb eséllyel pályázhatnának GINOP kiírásokra – emeli ki közleményében Szász Zsolt, az alapítvány ügyvezető-igazgatója.

A cél, hogy minél több Békés megyei vállalkozó részesüljön támogatásban, hiszen a térségben ez generál többletbevételt, munkaerő felvételt és gazdasági növekedést is jelentene.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.