- hirdetés -

Postai úton mától kezdték el kézbesíteni, pénteken pedig banki átutalással történik a jogosultaknak a 13. havi nyugdíj kifizetése. Egyszerre két havi összeg érkezik, a kormány ezzel is szeretné támogatni az időseket és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket. Országos szinten 2,5 millió magyar embert érint a kormány újabb intézkedése.

A tavalyi, közel hétszázalékos gazdasági növekedésre hivatkozva a kormány több intézkedést vezetett be, ezzel is segítve a gyermekes családokat, a munkavállalókat és a fiatalokat. Emellett a 13. havi nyugdíjjal az időseket és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket is szeretnék támogatni.

Tavaly novemberben a nyugdíjprémiumban részesültek akár 80 ezer forintot kaptak kézhez egységesen, egyszeri kifizetés formájában. Ezzel szemben most nincs ilyen korlátozás.

A kormány idén februárban 2,5 millió nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek biztosítja a 13. havi nyugdíjat. A dupla juttatásra nem csak az időskori nyugdíjasok jogosultak, hanem a korkedvezményes nyugdíjasok, az özvegyi nyugdíjasok és a rokkantsági ellátásban részesülők, vagy az árvaellátásra jogosultak.

Egy átlag, időskori nyugdíj összege 2022. februárjában körülbelül 150 ezer forint, a 13. havi nyugdíj kifizetéssel még egyszer ennyi jár, tehát körülbelül 300 ezer forintot kapnak kézhez a jogosultak.

Orosházán is elkezdték kézbesíteni a 13. havi nyugdíjat

Az időskori nyugdíjra Kőrösi Lászlóné is jogosult 72 évesen, a vele egy háztartásban élő férjével együtt, akivel kiadásaik egy részét betegség miatt gyógyszerekre is költik, így hatalmas segítség számukra a dupla összeg. Hozzátette, a családjában több személyt is érint a kormány jelenlegi gazdasági intézkedése (szja-visszatérítés), a kapott összeget tudatosan szeretnék beosztani és felhasználni. A plusz összeggel most az alap kiadások mellett olyat is megengedhetnek maguknak, amire eddig csak gyűjtögettek: egy új gáztűzhelyet terveznek vásárolni. 

A sütemények hamarosan az új tűzhelyben készülhetnek (Fotó: Horváth Bence)

– Negyvenhét évet dolgoztam, szép nyugdíjam van, azt a pénzt beosztom. A 13. havi nyugdíjjal nem is számoltunk, úgy gondolom minden nyugdíjas életében ez egy nagyon jó dolog.

Nyitrai István 69 éves, Orosházán a városközpontban él. Elmondta, az ő életükben is sokat számít a kétszeres összegű nyugdíj. Egy nagyobb kiadás előtt állnak, amire mindenképpen gyűjtöttek eddig is, mint mondta így sokkal könnyebb lesz megvalósítani. Hűtőszekrényt szeretnének vásárolni, ugyanis az előző pont elromlott. 

– Az ember hosszú éveken keresztül dolgozott, egy életszínvonalat megteremtett önmagában, azt szeretné legalább megtartani -értékelte a kormány intézkedését.

A nyugdíj kifizetéseket postai úton, a megszokottnál két nappal korábban, vagyis február 9-én kezdik el kézbesíteni. Így vannak, akik korábban megkapják, azonban legkésőbb, a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon kézhez kapják a teljes, kéthavi összeget a jogosultak. Az utalványon az alap, havi nyugdíj kifizetése mellett a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos összeg külön vannak feltüntetve.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.