- hirdetés -

Március 20-ig igényelhetik az új igazolványokat azok az őstermelők, akiknek a meglévő igazolványa még hatályos, de erre az adóévre nem érvényesítették. Ők az eddigi papír alapú könyvecske helyett már plasztik kártyát kapnak. A szoros határidőre tekintettel az agrárkamara ügyfélszolgálatai szombati napokon is nyitva tartanak.

Az érintettek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarák területileg illetékes irodáiban vagy a helyi falugazdászoknál kezdeményezhetik a kártya kiállítását.
– A kamara a szükséges feltételek teljesülése esetén egy ideiglenes nyomtatványt ad a gazdáknak, amely legkésőbb 2016. július 31-ig igazolja az őstermelői jogviszonyt. Ezen időszak alatt készül el a három helyett öt évig hatályos kártya alapú igazolvány – tudtuk meg Boér Zsolttól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara orosházi ügyfélszolgálati irodájának vezetőjétől.

Az ilyen őstermelői igazolványokat váltják a plasztik kártyák (Fotó: illusztráció)
Az ilyen őstermelői igazolványokat váltják a plasztik kártyák (Fotó: illusztráció)

Országosan eddig mintegy 160 ezren keresték fel a kamarai falugazdászokat őstermelői igazolvánnyal összefüggő ügyintézés miatt, ebből megközelítőleg 2500-an az orosházi körzethez tartoznak. Boér Zsolt azt mondja, még 5-600 ügyfélre számítanak az elkövetkező egy hét folyamán. Hozzátette, hogy a kérelmet csak személyesen vagy közokiratba foglalt meghatalmazással terjeszthetik elő az igénylők, akiknek igazolniuk kell a személyazonosságukat, jogosultságukat az őstermelői igazolványra és be kell mutatni a saját gazdaságukra vonatkozó rendelkezési jogosultságot igazoló dokumentumokat is.

Az új igazolvány kiállítását szabályozó rendelet azt a célt is szolgálja, hogy a vásárlók könnyebben azonosíthassák a valós őstermelőket, valamint a nálunk megtermelt termékek körét.
– Az őstermelőnek ugyanis az általa eladásra kínált terméken vagy az értékesítés helyszínén kiírt „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” felirat mellett igazolványának számát is fel kell tüntetnie minden esetben – hívja fel a figyelmet Boér Zsolt.

Ez alapján pedig egy készülő mobilalkalmazás segítségével a vásárlók könnyen ellenőrizhetik majd, hogy ki, hol és mikor termelte az árult zöldséget vagy gyümölcsöt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.