- hirdetés -

Szombaton immár tizedik alkalommal rendezte meg az Orosháza és Térsége Gazdakör a Hagyományok-Ízek Versenyét. Az esemény több ezer ember részvételével, a jó hangulat jegyében telt, rengeteg fellépő kíséretében.

Az eddig megszokottól eltérően, idén nem a Táncsics gimnázium udvarán és sportcsarnokában, hanem a piactéren, az Előd utcán és a Petőfi Művelődési Központban szervezték meg a X. Hagyományok-Ízek Versenyt. A rendezvénynek a hagyományápolás és kikapcsolódás mellett a fő célja még, hogy kiderüljön: ki készíti a legjobb füstölt kolbászt és szalámit, ki főzi a legfinomabb pálinkát.

– Tíz évvel ezelőtt kezdtünk hozzá az orosházi hagyományok ápolásához, felvonultattuk azokat a helyi értékeket, melyek fontosak számunkra: a pálinka, a füstölt kolbász és szalámi. Ezekhez csatlakozott később a kézművesek és kistermelők árukínálata és a kolbászgyúró verseny, a felsoroltak közül mind megtalálható a rendezvényen – fogalmazott Horváth József főszervező, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke.

Hagyományok és értékek - ezek ápolása a legfőbb célja a rendezvénynek Fotó: Kecskeméti Krisztina
Hagyományok és értékek – ezek ápolása a legfőbb célja a rendezvénynek (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A nap folyamán összesen 204 pálinka, 63 kolbász és szalámi, valamit 15 kolbászgyúró csapat versengett az első helyért. A nevezések nemcsak Magyarországról, hanem Szlovákiából, Szlovéniából, Szerbiából és Horvátországból is érkeztek.

Az elmúlt hetekben a gazdakör irodában zsűrizték a pálinkákat, füstölt kolbászokat és szalámikat, viszont élőben szurkolhatott a közönség a kolbásztöltő csapatoknak, akik standjaiknál minden arra járót étellel és itallal egyaránt megvendégeltek.

A rendezvény ideje alatt az Orosházi Kolbászklub látvány disznóvágást tartott. Az ízek és mesterségek mellett a kultúra is szerves része volt e napnak, a Kisharang és Harangos Néptáncegyüttes, a Rónasági Citera Zenekar, majd a Bokréta Népdalkör színvonalas műsora elevenítette meg népi értékeinket. A hangulatot tovább fokozta a Silver Zenekar, Kaczor Feri, Ihos József és Polgár Peti. Az eseményt a tűzzsonglőrök műsora és tűzijáték zárta.

A rendezvényről videót is készítettünk, melyben bemutatjuk, az esemény mozgatórúgója nem a versengés volt, hanem a jókedv és a szórakozás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.