- hirdetés -

Az orosházi Zvolenszki Andrásné bemutatta első verskötetét, mely egy válogatás az elmúlt 10 év munkáiból. Ez a Lélekmorzsák.

Lélekmorzsák. Ezt a címet viseli az a tavaly év végén megjelent kötet, mely Zvolenszki Andrásné gondolat-, és érzelemvilágát testesíti meg verses formában. A 79 költeményt tartalmazó kötet bemutatójára a városi könyvtár olvasótermében február 6-án több mint ötvenen voltak kíváncsiak.
–  Azért adtam ezt a címet, mert úgy gondolom, hogy verseimmel egy-egy morzsát nyújtok át a lelkemből az olvasónak –  magyarázta Zvolenszki Andrásné, aki hozzátette: Z. Konkoly Juci néven írta a  könyvét, ugyanis a leánykori neve Konkoly Julianna és otthon úgy szólították, hogy Juci. A “Z.” pedig a férjezett nevére utal, így lett Z. Konkoly Juci.

A nyugdíjas tollforgató lassan 10 éve ír, akinek művei megjelentek például az Enigmák vers-, és próza antológiában vagy a Kardoskúti antológiában. 2014-ben a nyugdíjasok számára meghirdetett kardoskúti vers-, és prózaíró versenyen vers kategóriában 3., míg 2015-ben 2. helyezést ért el. A hangulati elemekben gazdag versek témája gyakran a természet vagy az érzelem, melyet például a kötetben található Kora tavasz, Szerelem verscímek is tükröznek.
–  A téma az utcán hever, én meg fölveszem, és ami eszembe jut róla, azt leírom. Aztán ebből vers születik –  mesélte mosolyogva inspirációja kapcsán.

A verseskötet szerzője sokat mesélt a közönségnek (Fotó: Rajki Judit)
A verseskötet szerzője sokat mesélt a közönségnek (Fotó: Rajki Judit)

Első verskötetének február 6-ai bemutatóján Koszorús Oszkár, orosházi helytörténész, okleveles könyvtáros, Orosháza díszpolgára volt a beszélgetőtársa, aki nemcsak lektorálta a megjelent verseket, hanem ajánló sorokat is írt a kötethez. Az orosházi festőművész,  Horváth János rajzaival illusztrált válogatás szombati bemutatóján az Orosházi Bokréta Népdalkör is fellépett.
–  Juci személyében egy életvidám, jó humorú, segítőkész embert ismertünk meg –  emelte ki a kötetbemutatón Szemenyei Józsefné a Bokréta Népdalkör művészeti vezetője.

A hódmezővásárhelyi születésű Zvolenszki Andrásnét már gyermekkorában is vonzotta az irodalom. Gyakran olvasta például Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre és József Attila verseit. Már ekkor megpróbálkozott a versírással, ám az élet másfelé sodorta. Tanult, dolgozott és családot alapított. Több tíz év telt el, mire ismét versírásba kezdett. Nagyjából 10 évvel ezelőtt édesanyja 80. születésnapjára írt egy verses történetet, ami nagyon elnyerte családja tetszését, így újra versírásba kezdett. Mint megtudtuk, szakmai fejlődését nagyban segítette Sárközi Marianna költőnő is.

A különleges verskötet hamarosan kikölcsönözhető lesz a városi könyvtárból.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.