- hirdetés -

Magyarország, a rák okozta halálozási statisztikákban az Európai Unió tagállamait tekintve 1960-ban a 12. volt, napjainkra már listavezetővé vált. Többek között ezért is fontos minél nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Évente 8,5 millió ember hal meg valamilyen rákos megbetegedésben a világon. Magyarországon ez a második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedések után, a daganatos eredetű elhalálozást nemtől függetlenül leggyakrabban a tüdőrák okozza.

A férfiak esetében a második helyet a vastag,- illetve végbélrák, a nőknél pedig az emlőrák foglalja el. A február 4-ei Rákellenes Világnap kapcsán az Orosházi Kórházban dolgozó, sebész-onkológus főorvossal, dr. Alzubi Alival beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogy hazánkban évente 80 ezer új rosszindulatú megbetegedést diagnosztizálnak, melyek közül több mint 30 ezer tragikus kimenetelű. Ennek nem így kellene történnie.

– Évente legalább egyszer ajánlatos szűrővizsgálatokon részt venni, különös tekintettel azoknak, akik családjában már előfordult valamilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés. Emellett ügyelni kell a helyes életmód betartására, valamint arra is, hogy ha olyan panaszunk merül fel, mint pl.: a rövid időn belül történő ok nélküli súlyvesztés vagy a makacs köhögés, véres köpet, azonnal forduljunk orvoshoz – hangsúlyozta dr. Alzubi Ali. Hozzátette, ha már kialakult a betegség, akkor fontos, hogy a beteg a megfelelő életminőségének biztosítása mellett korszerű kezelést kapjon, hiszen a legtöbb daganatos megbetegedés már kezelhető, illetve korai felismerés esetén gyógyítható is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.