- hirdetés -

A január 20-ai időpont sokak életében sorsfordító lehetett, hiszen ekkor hirdették ki a 2016 februárjában induló felsőoktatási képzések ponthatárait. Orosházán most nem indult képzés.

Alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre lehetett jelentkezni. A felvi.hu által közzétett statisztikák szerint az összesen 5450 jelentkező 53 %-a férfi, és több mint 75 százalékuk 20 és 26 év közötti.

A legtöbb jelentkezés a műszaki és gazdaságtudományi területekre érkezett. A alapképzések esetében összességében a kereskedelem és marketing szakra jelentkeztek a legtöbben, míg a mesterképzések körében a vezetés és szervezés szak bizonyult a legnépszerűbbnek. Az összes jelentkezést figyelembe véve a felsőoktatási szakképzések körében gazdálkodási és menedzsment, valamint kommunikáció és média szakok vitték a prímet. Osztatlan mesterképzésekre pedig már nem is lehetett jelentkezni.

A 171 Békés megyei jelentkező közül az Orosházi kistérségből összesen 24-en jelentkeztek a 2016. februárjában induló képzésekre, melyek közül 23-an az állami ösztöndíjjal támogatott mesterképzések valamelyikét jelölték be a felvételi eljárás során.

Orosházán most nem, de ősszel indulnak szakok

Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetével.
– Februári képzést most sem indítottunk Orosházán, ez eddig sem volt jellemző. Jelenleg távoktatás keretében a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, illetve a szociális munka szakokon lehet tanulni, ezekre ősszel lehet majd újra jelentkezni. Tervezzük az indítható szakok bővítését, azonban most elsősorban az a feladat, hogy a főiskola székhelye szeptemberben már Orosházán legyen – tudtuk meg dr. Szabó Péter rektortól

A felvi.hu tájékoztatása szerint az alapképzések és osztatlan mesterképzések esetében a jogszabályi minimum ponthatár 280 pont (emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számítva), felsőoktatási szakképzéseknél pedig 240 pont (itt az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül kell számolni). A mesterképzés 100 pontos rendszerében 50 pont a küszöb.

Eltérőek a ponthatárok

Nehéz volt bekerülnie annak is, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karára jelentkezett gépészmérnöki mesterképzési szakra nappali tagozaton, önköltséges formában, hiszen 99, azaz majdnem a maximum pontot kellett elérnie. Ha az állami ösztöndíjas finanszírozási formát jelölte be a jelentkezéskor, akkor most örülhet, hiszen ott ennél alacsonyabb, 70 volt a ponthatár. Ez utóbbihoz a Miskolci Egyetemen már 72 pontra volt szükség.

Aki a pénzügy szakra úgy jelentkezett, hogy azt a mesterképzést nappali tagozaton, államilag finanszírozott formában szeretné elvégezni, az a Budapesti Corvinus Egyetemre 53, a Kaposvári Egyetemre 78, a Szegedi Tudományegyetemre 84, míg a Pécsi Tudományegyetemre 86 ponttal juthatott be.

A felsőoktatási felvételi eljárást az Oktatási Hivatal ún. besorolási döntése zárja le, mely tartalmazza, hogy a jelentkező felvehető-e az általa megjelölt képzések egyikére avagy sem. A döntésről szintén az E-felvételin keresztül lehet értesülni legkésőbb január 25-ig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.