- hirdetés -

Ha hozzák a tudásuknak megfelelő formát, tavasszal újra bajnok lehet a felnőtt női asztalitenisz csapat. A klub helyzete az anyagiak miatt nem könnyű, de tovább dolgoznak az orosházi sikerekért.

A 2015/2016. évi csapatbajnokság őszi szezonjának értékelésére kértük a PET BAU Asztalitenisz Sport Egyesület szakosztályvezetőjét, aki beszélt a felnőtt csapat eredményeiről, lehetőségeiről és az utánpótlás helyzetéről is.

A  tavaszi szezon zárása után, a bajnokságban elért helyezése alapján a PET BAU ASE Orosháza felnőtt női asztalitenisz csapatának lehetősége lett volna az EXTRA Ligában való indulásra, de az egyesület vezetése úgy döntött a jelenlegi keret még nem érett a nagyobb feladatokra. Emellett új erősítést jelentő igazolásra sem állt rendelkezésre megfelelő anyagi fedezet. Ennek megfelelően a csapatot az NB I osztályba nevezték azzal, hogy a további töretlen fejlődés után kihasználják a hasonló lehetőséget.

Az előny 3 pont a félidőben

A felkészülést hazai környezetben végezték, a játékoskeretben egy változással: Kakuszi Lillát kölcsönadták az Őrbottyán együttesének, akik játékos hiánnyal küszködtek.
– A sorsolás után úgy értékeltük, reális lehetőségünk van az első  helyezésre, mivel a rutinos Eger kivételével valamennyi ellenfelünknél erősebb játékoskerettel rendelkezünk és ezt a célt határoztuk meg a szezonra – kezdte értékelését Bogdánffy Csaba. – A szezonkezdet ragyogóra sikeredett, mivel az első fordulóban, idegenben fölényes győzelmet arattunk 13 – 5 arányban az örök rivális Eger otthonában. Ez volt az egész bajnokságban a legszorosabb mérkőzésünk. A bajnokság során lányainknak jóformán nem volt ellenfele, amit a nagyarányú győzelmek is bizonyítottak és a szakvezetésnek kellemes gondjai lettek azzal, hogy minden csapattag megfelelő játéklehetőséghez jutott – fogalmaz a szakosztályvezető.

(Archív fotó)
Bogdánffy Csaba instrukciói (Archív fotó: Rajki Judit)

Az Eger Nyíregyházi döntetlen eredményével az őszi szezon után három pont előnnyel állnak a tabella élén, ami – nem lebecsülve az ellenfeleket – elégnek kell lennie a bajnoki címhez.

Az egyéni teljesítményekkel elégedettek lehetnek, mivel a csapat valamennyi tagja kiváló eredményességi százalékkal zárta a szezont az alábbiak szerint:

Csáki Rita                  92.85  %
Fehér Zsófia              87,50  %
Szabó Mariann         75        %
Balogh Klaudia         75        %
Fuderer Dalma          61        %

Párosaink teljesítménye 66 %,  a várakozással szemben kevesebb, amit nagyba befolyásolt a Statisztika elleni két mérkőzés elvesztése.

Nagy alázat kell a játékosoktól

– A kimutatásokból látszik Fehér Zsófia örvendetes fejlődése aki a korábbi kiegészítő pozícióból a csapat vezéregyéniségévé vált. Ugyanakkor el kell döntenie, hogy életében milyen szerepet szán a válogatott szintű sportolásnak. Csáki Ritával a csapat meghatározó versenyzői, játékuk döntőnek bizonyult a rangadónak számító mérkőzéseken. Szabó Mariann, Fuderer Dalma egyetemi tanulmányaik mellett sportolnak, Balogh Klaudia központi döntés alapján Miskolcon tanul, mivel Szegedről áthelyezték az intézményét. Ezek a tényezők nagyban befolyásolják edzésmunkájukat. Az eredményesség mellett ugyanakkor a jövőben pozitívabb hozzáállást és a sportággal szembeni nagyobb alázatot kell követelnünk valamennyi csapattagunktól – mondja Bogdánffy Csaba.

Az orosházi lányok őrzik első helyüket a bajnokságban (Fotó: Kecskeméti Krisztina
Az orosházi lányok vezetik a bajnoki tabellát (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A szakosztályvezető kiemelte, sportszakmai lehetőségeiket továbbra is jelentősen befolyásolja a szükséges anyagiak léte, vagy nemléte.
– Sajnálatos módon a korábbi évekhez viszonyítva az önkormányzati támogatás a felére csökkent! Ilyen drasztikus mértékű elvonás az előzőekben nem érte egyesületünket. Az asztalitenisz az a sportág a városunkban, amelyik évtizedek óta stabilan tartja vezető pozícióját. 2012-ben anyagi okokból önként léptünk vissza az EXTRA Ligától, azóta minden évben eredményünkkel kivívtuk a visszajutást, amivel sajnálatos módon nem tudtunk élni. Csapatunk jelenleg is feljutó helyen áll a bajnokságban, de a hogyan tovább kérdésében csak egyesületi szinten nem tudunk dönteni, ehhez szükséges az önkormányzat támogatása! Az viszont tény, hogy sportolókat úgy motiválni, célokat, elvárásokat meghatározni nem lehet, hogy a kivívott előrelépés lehetőségét nem tudjuk részükre biztosítani – tette hozzá a szakosztályvezető.

Előtérben az orosháziak

A bajnoki szezonra meghatározott célkitűzéseik megvalósításában továbbra is a jelenleg rendelkezésre álló játékos kerettel számolnakk, azzal, hogy az esetleges EXTRA Liga esetén ismét indítanak csapatot az NB I-ben.

– A csapat a jelenlegi bajnoki erőviszonyok és az őszi eredmények alapján, az első helyen fog végezni a csoportban. Ezt úgy kell megvalósítanunk,  hogy folyamatosan játéklehetőséget kell biztosítanunk a tehetséges ifi  versenyzők számára fejlődésük érdekében. Jelenleg Csáki Rita és Fuderer Dalma kivételével az együttesben orosházi nevelésű és kötődésű lányok szerepelnek. Ezt a folyamatot szeretnénk tovább erősíteni – adja meg a jövő terveit a szakember.

Nagy feladat az utánpótlás előtt

Az utánpótláskorú sportolók a korábbi években a megyei felnőtt csapatbajnokságban kaptak játéklehetőséget. A PET BAU ASE kezdeményezésére a szövetség hozzájárult, hogy a 2015/2016. évi bajnoki szezonban az NB III-ban szerepelhessenek. A klub élt a lehetőséggel és leány és fiú vegyes csapatukat benevezték a felnőtt férfi bajnokságba. Tudva, hogy jelenleg ez a szint még sok nehézséget okoz számukra, de mindezt vállalták fejlődésük érdekében, függetlenül a jelenlegi eredményektől.

Az utánpótlás korú játékosok előtt is nagy feladat áll (Fotó: Melega Krisztián)
Az utánpótlás korú játékosok a felnőttek ellen bizonyíthatnak (Fotó: Melega Krisztián)

– A bajnokság során bebizonyosodott, hogy sokat számít a rutinosabb ellenfelekkel szembeni versenyzés, aminek jótékony hatását már rövid távon is pozitívan értékelhetjük. Ifjúsági, serdülő és újonc versenyzőinktől továbbra is a töretlen fejlődés elősegítése lehet az elsődleges szakmai cél, hiszen a felnőtt férfi bajnokságban utánpótláskorú lány és fiú sportolóink szerepelnek. Az őszi szezon során érezhetővé vált a magasabb szintű kihívások jótékony hatása, ami nagyban hozzájárulhat a saját korcsoportjaikban az eredményes szerepléshez – zárta Bogdánffy Csaba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.