- hirdetés -

Már csak néhány nap és itt a karácsony. Vannak, akik jó előre, megtervezve beszereztek mindent az ünnepre, akadnak viszont – és a tapasztalatok szerint ők vannak többen – akik az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást.

A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a hal. – Az éves forgalom jelentős része a karácsonyi időszakban keletkezik a vásárcsarnokban található halasboltnál, a tenyésztett halak Szegedről és Csanytelekről érkeznek. Ponty, busa, amur, kárász, keszeg, pisztráng – széles a választék, a halakat akár konyhakészen is kérhetjük – tudtuk meg Bordás Ágnes üzletvezető-helyettestől. Hozzátette, sajnos kevés halat fogyasztunk, ami leginkább a megszokásaink és nem a pénztárcánk miatt alakult ki. A vásárlók többsége a piaci napokon szerzi be a halat, és leginkább a szálkamentes fajtákat keresik.

Halászlé, sült hal, Vadász

A Móricz utcai Szociális Boltban is nagy a választék: ponty, busa, amur és kárász is kapható – itt kifejezetten csak az ünnepi időszakban árulják, egy csanyteleki halgazdától érkeznek. – Már 850 forintos kilónkénti áron is beszerezhetők egyes fajták, amikből legtöbbször halászlé, rácponty, sült hal készül – sorolta Baji Sándor bolttulajdonos. Az unióban az éves átlagos halfogyasztás 20 kilogramm körüli, Magyarországon mintegy 3,5 kiló – ezért a kormány kampánnyal, halvásárokkal, a karácsonyi időszakban célzott marketinggel ösztönzi a hazai halfogyasztást – jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Bitay Márton Örs elmondta, hazánkban a mostani uniós költségvetési ciklusban a haltermelés támogatására mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésére.

Sokan már beszerezték - sokan az utolsó pillanatra hagyják a fenyőfa vásárlását is (Fotó: Rajki Judit)
Sokan már beszerezték – sokan az utolsó pillanatra hagyják a fenyőfa vásárlását is (Fotó: Rajki Judit)

Az ünnep másik fontos kelléke a fenyőfa. Erről részletesebben már itt írtunk. A fenyőfára szaloncukornak is kerülnie kell, ebből is bőséges a választék. Többféle ízből válogathatunk, az elképzeléseinknek csak a pénztárcánk szabhat határt: zselés, konzum, marcipános, epres, körtés, banános, vagy a régi időket idéző Vadász. – A szaloncukrok kilónkénti áránál az alsó határ 800, a felső 3000 forint – tájékoztatott Konkoly Tünde, piactéri szaloncukorárus.

Az elkövetkezendő napokban hatalmas forgalomra számíthatunk az áruházak, boltok környékén. Fokozottan figyeljünk a közlekedésre, hisz előfordulhat, hogy türelmetlenebbekké válunk ebben az időszakban. Ügyeljünk egymásra és értékeinkre!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.